chlorpyrifos-infografikI syv ud af 15 undersøgte vandløb har forskere fra Aarhus Universitet fundet agrokemikaliet Chlorpyrifos, der altid har været forbudt i Danmark. I fire vandløb var koncentrationen så høj, at man vurderer, at kemikaliet har været brugt i det tilstødende landbrug.

Naturfredningsforeningen mener, der skal strammes gevaldigt op, mens landbruget er overrasket.

To eksperter kalder fundet af den forbudte insektgift Chlorpyrifos i danske vandløb chokerende, da giften har fosterskadende virkninger. Utroligt at nogen vil snyde med den slags, lyder det.

Professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean er rystet over, at giften har kunnet findes i danske vandløb i mængder langt over grænseværdierne.

PhilippeGrandjean
Professor Philippe Grandjean er bekymret for de forbudte sprøjtegiftes evne til at skabe “kemisk hjernsvind” hos fostre.

-Det er chokerende, at det kan findes i danske vandløb. Chlorpyrifos er et af de bedst undersøgte giftstoffer, og vi ved fra omfattende studier, at stoffet påvirker børns hjerneudvikling og intelligens negativt. Jo mere Chlorpyrifos, en kvinde har fået i sig under graviditeten, jo tyndere hjernebark får barnet, siger Philippe Grandjean.

-Vi ved fra amerikanske undersøgelser, at Chlorpyrifos hæmmer hjernens udvikling langt op i skolealderen, hvis moderen udsættes for giften under graviditeten, siger lektor i Miljømedicin ved SDU, Helle Raun Andersen.

Læs artiklen på dr.dk

Comments are closed.