En uheldig kartoffel bliver sprøjtet mere end13 gange om året

De berømte kartofler fra Lammefjorden er sprøjtet adskillige gange, før de når ud på danskernes middagsborde.

Kartoflen er den markafgrøde, der bliver sprøjtet flest gange om året. Man kan derfor gøre en stor forskel for miljøet og sig selv ved at købe økologiske kartofler. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse 23. februar 2018.

Du stanger en kartoffel og dypper den i sovsen – men du tænker sikkert ikke over, at du skal til at sætte tænderne i den markafgrøde, som bliver sprøjtet allermest.

På markerne i Lammefjorden nedvisnes kartoffelplanterne kemisk hvert eneste år.

På bare et år bliver ikke-økologiske kartoffelmarker sprøjtet 13,2 gange med normal dosis sprøjtegift. Det viser tal fra Miljøstyrelsens seneste opgørelse over forbruget af sprøjtegift i Danmark.

Så når du står i supermarkedet og skal købe kartofler, kan du gøre en stor forskel ved at lægge de økologiske i kurven.

– Du får ikke sprøjtegift med hjem, og fordi det er en afgrøde, der bliver sprøjtet så meget, gør du også miljøet en stor tjeneste ved at købe økologiske kartofler, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Derfor er kartofler de mest sprøjtede
Der er flere årsager til, at kartofler bliver sprøjtet så ofte. Ifølge Rikke Lundsgaard handler det om, at landmændene vil holde ukrudt og kartoffelskimmel væk.

Rikke Lundsgaard, DN.

– Fordi en kartoffelmark er så åben, og fordi kartoflerne ligger i lange rækker, så kan ukrudtet spire op i mellem dem. Kartofler kan også blive angrebet af kartoffelskimmel, og så stopper de med at vokse. Det er tit det, man sprøjter imod, fortæller hun.

Rikke Lundsgaard forklarer også, at landmændene er mere omhyggelige med at sprøjte kartofler, fordi det er en afgrøde, som de tjener mange penge på sammenlignet med andre afgrøder.

Vidste du, at?

  • Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser kartofler 4-5 gange om ugen.
  • Kartoffelforbruget er halveret siden 1950’erne.
  • De mest anvendte kartoffelsorter i Danmark er sava, hansa, ukama, sieglinde, bintje og asparges.

Kilde: altomkost.dk

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.