De berømte kartofler fra Lammefjorden er sprøjtet adskillige gange, før de når ud på danskernes middagsborde.

Kartoflen er den markafgrøde, der bliver sprøjtet flest gange om året. Man kan derfor gøre en stor forskel for miljøet og sig selv ved at købe økologiske kartofler. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse 23. februar 2018.

Du stanger en kartoffel og dypper den i sovsen – men du tænker sikkert ikke over, at du skal til at sætte tænderne i den markafgrøde, som bliver sprøjtet allermest.

På markerne i Lammefjorden nedvisnes kartoffelplanterne kemisk hvert eneste år.

På bare et år bliver ikke-økologiske kartoffelmarker sprøjtet 13,2 gange med normal dosis sprøjtegift. Det viser tal fra Miljøstyrelsens seneste opgørelse over forbruget af sprøjtegift i Danmark.

Så når du står i supermarkedet og skal købe kartofler, kan du gøre en stor forskel ved at lægge de økologiske i kurven.

– Du får ikke sprøjtegift med hjem, og fordi det er en afgrøde, der bliver sprøjtet så meget, gør du også miljøet en stor tjeneste ved at købe økologiske kartofler, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Derfor er kartofler de mest sprøjtede
Der er flere årsager til, at kartofler bliver sprøjtet så ofte. Ifølge Rikke Lundsgaard handler det om, at landmændene vil holde ukrudt og kartoffelskimmel væk.

Rikke Lundsgaard, DN.

– Fordi en kartoffelmark er så åben, og fordi kartoflerne ligger i lange rækker, så kan ukrudtet spire op i mellem dem. Kartofler kan også blive angrebet af kartoffelskimmel, og så stopper de med at vokse. Det er tit det, man sprøjter imod, fortæller hun.

Rikke Lundsgaard forklarer også, at landmændene er mere omhyggelige med at sprøjte kartofler, fordi det er en afgrøde, som de tjener mange penge på sammenlignet med andre afgrøder.

Vidste du, at?

  • Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser kartofler 4-5 gange om ugen.
  • Kartoffelforbruget er halveret siden 1950’erne.
  • De mest anvendte kartoffelsorter i Danmark er sava, hansa, ukama, sieglinde, bintje og asparges.

Kilde: altomkost.dk

Comments are closed.