Sådan ser reklamen ud for giftbehandlede kartofler. Politiken, side 3, 19. oktober 2022

DEBAT I disse dage spenderer lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer millioner af reklamekroner i et desperat forsøg på at bilde befolkningen ind, at dansk landbrug leverer verdens bedste grønne innovative løsninger. I førende dagblade kan man side 3 studere helsides annoncer med billedet af en ung kartoffelavler, der fremviser en blomstrende kartoffelplante med rodknolde og grønne blade. ”Nye kartofler gror bedst i Danmark”, påstår lobbyisterne og hævder, at de både gør en forskel for klimaet og for hele verden.

Men de skyder sig selv i foden. Reklamen er det rene fup. Kartoffelproducenterne i Danmark er storforbrugere af kemiske sprøjtegifte, og de sprøjter i gennemsnit deres afgrøder 13,2 gange om året, før den endelige kemiske nedvisning af kartoffeltoppene. Det sker med den forkætrede sprøjtegift Reglone, der bl.a. er under mistanke for at være kræftfremkaldende. Reglone er så giftigt, at EU totalforbød anvendelsen i 2019, men den danske Miljøstyrelsen har i al stilhed for 3. år i træk givet efter for presset fra Landbrug & Fødevarer og meddelt kartoffelavlerne dispensation til at bruge midlet.

Det er en syg vittighed at bruge netop kemisk kartoffelavl, som argument for en fortsat license to produce. Den form for gammeldags planteproduktion hører fortiden til og har intet at gøre med fremtidens innovative grønne løsninger. Især ikke når vi ved, at de økologiske kartoffelavlere hvert år leverer samme vare uden kemisk gift. De står for 20 % af de danske kartofler.

Bannerbillede: Kemisk nedvisnet kartoffelmark i Lammefjorden. Privatfoto.

Wermelin vildleder Folketinget om EU-forbudt sprøjtegift

 

Kommentarer

 1. Torben Aagesen

  Forbyd dog den slags lobbyisme!

 2. Jan Stampe Nielsen

  Måske Gylle.dk kunne spørge de miljø-bannerførende og frelste partier om deres holdning til dette indlæg. Spring bare Rasmus Prehn og Lea Wæmmelig over. Svarerne bliver spændende at læse.

 3. Carsten Troelsgaard

  På et tidspunkt var jeg lidt blød i knæene over argumentet, at kartoflerne rådner, hvis ikke de får deres dosis. Hvordan skal Danmark kunne holde sine dybe kartoffel-spise kultur, hvis de rådner! Jeg kan selv huske, hvordan en sæk kartofler i kælderen begyndte at rådnede hen ad efteråret (det var min tjans at skrælle kartofler).
  Som det lyse hoved jeg er :o) slår det mig, at vi jo ikke har kunnet udvikle sådan en kultur uden samtidig at have evnen til at konservere kartofler i længere tid! lessee .. i fjerneren så jeg for et par dage siden den udendørs kartoffel-kule. Voila, selvfølgelig!

  For dagens konventionelle kartoffel-avler må det være nemmere med et lille strint gift ind imellem, men konsekvent, år efter år, at overbevise miljø-ministeren om nødvendigheden af dispensation antyder at miljø-ministeren ikke er sin opgave voksen.

  Kan hun mon nødes til at spørge sine opponenter om, hvad kartoffel-kulen fejler. Jeg kan ihvertfald ikke finde andre årsager til brug af giften end problemet med langtids-konservering.

  • Steen Ole Rasmussen

   Kartoflerne vokser fint uden brug af kemi, næsten. Jeg giver dem et drys npk af en sæk, som jeg købte for to år siden, 16 kg for ca. 150 kr. Det fordobler produktionen fra det, den rent økologiske ville have givet og jeg regner ikke med at skulle købe gødning de næste 3 år.
   Personligt har jeg nok af egen avl fra midt juni til en eller to måneder efter nytår, selv om både mosegrise og andre tobenede mere frivilligt har glæde af dem også.
   De får lov til at blive i jorden, ind til der ikke er så mange tilbage hen ad nov. Så kommer de op og får lov til at tørre lidt i et par baljer dækket over med stof, så de ikke bliver grønne inde under mit hus, der står på pæle. Her har jeg også løg, frøstandere og bælge med frø til næste års såning.
   Hvis der er optræk til frost, kommer kartoflerne i kule, godt sikret med finmasket hønsenet, således at mosegrisene ikke har det for let.
   De rådner aldrig!
   Resten af, hvad jeg laver selv, bliver spist op længe før, det forgår. Havde jeg dog bare en have, der var dobbelt så stor!

 4. Jeg har de fineste kartofler i mine højbede og høster til jeg ikke kan komme i jorden mere…
  Det er slet og ret noget forbandet svineri at vores politikere bare dispenserer til højre og venstre 😡

 5. Det mest absurde er squ, at de danske skatteydere via landbrugsstøtten og alle de subsidier de yder til industrilandbruget, der betaler de for, at Landbrug og Fødevarer hvert år kan bruge et to-cifret millionbeløb på reklamekampagner, der markedsfører en romantisk Morten Korch illusion af det danske landbrug.

 6. Pingback: L&F skyder atter sig selv i foden | Gylle.dk

 7. Helge Rasmussen

  Sunde fødevarer kan kun dyrkes ved anvendelse af mange slags sprøjtegift, jo flere slags, des sundere, det er videnskabeligt bevist af gift producenterne.

Skriv en kommentar