EU-regler mod fluorstof får ingen effekt

Lone_protræt

Lone Mikkelsen er ekspert i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

EU’s nye regulering af brugen af fluorstoffet PFOA får ingen reel effekt og ender blot med at vildlede befolkningen. Industriens interesser ser igen ud til at vinde over borgernes sundhed i EU, siger Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd i en pressemeddelelse, 11. december 2015.

Fluorstoffer fra pizzabakker, teflonpander og sportstøj føres over i vores børn via modermælken. Den historie bragte medierne i august.

”Vi bliver nødt til at tage fluorstoffer alvorligt. F.eks. er det fluorholdige stof PFOA giftigt og kræftfremkaldende og kan skade børns evne til at bekæmpe alvorlige sygdomme som f.eks. stivkrampe. Det har Philippe Grandjean, dansk professor i miljømedicin, påvist. Og i vores hverdag er de nuværende grænser for, hvor meget PFOA vi mennesker må udsættes for i hverdagen, 100-1.000 gange for høj,” siger ph.d. Lone Mikkelsen, kemikalieekspert hos miljøorganisationen, Det Økologiske Råd.

Så når EU nu planlægger at sætte en langt højere grænseværdi for PFOA, end den som Norge og Tyskland fremsatte forslag om for godt et år siden, så bekymrer det Lone Mikkelsen.

pizzabakker_playmobil

Børn er vilde med pizza, men leveret i de forkerte bakker kan det betyde en alvorlig sundhedstrussel.

”Det ser ud til, at industriens interesser igen vinder over borgernes sundhed. Den grænseværdi, som EU planlægger at fastlægge er så høj, at forbuddet ikke får nogen effekt,” siger hun og fortsætter:

”Det er jo ganske enkelt en vildledning af borgerne. Vi forbrugere vil jo tro, at EU har besluttet at beskytte mennesker og miljø mod eksponering af dette skadelige stof. Men det vil slet ikke blive resultatet. Tværtimod vil grænseværdierne blive så høje, at det stort set ikke berører forbrugerprodukterne på markedet.”

Fluorstoffer som PFOA har en vand-og fedtafvisende effekt, og der findes allerede sikrere alternativer. Men virksomhederne tøver, fordi en omstilling kan være dyr og besværlig.

”Med EU’s planer for fluorstoffer, vil industrien ikke have nogen grund til at fjerne disse skadelige stoffer. Og vores hverdag vil stadig være fyldt med fluor. EU skal stoppe med at gå industriens ærinde og i stedet bruge sine kræfter på at beskytte borgernes sundhed. Det vil helt klart også betale sig sundhedsøkonomisk på længere sigt.”

Fakta

For et år siden foreslog Norge og Tyskland EU-Kommissionen at lave et forbud mod PFOA. EU’s Udvalg for Samfundsøkonomisk Analyse (SEAC) har så netop foreslået, at EU-Kommissionen skal godkende Norge og Tysklands forslag om forbud, men samtidig fastlægge langt højere grænseværdier end forslaget lægger op til. I Norge har PFOA været forbudt i forbrugerprodukter siden sommeren 2014.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.