Golf
EU-støtten til tidsfordriv på danske golfbaner skal bevares, mener Mette Gjerskov.

Med en pludselig kovending har den socialdemokratiske føde-vareminister, Mette Gjerskov, gjort sig til varm fortaler for at bevare EU-landbrugsstøtte til en række formål, der intet har at gøre med landbrug.

Efter årelang kritik af den hoved- løse uddeling af millioner af skatteyderkroner til aktiviteter som golfklubber, private flylandingsbaner, camping og opdræt af forsøgsdyr har regeringen skiftet holdning. Nu forsvarer fødevareministeren støtten, der ellers ofte er blevet skældt ud som fråds.

Landbruget selv har gennem bl.a. Landbrug & Fødevarer efterlyst en såkaldt negativliste, som skal sikre, at landbrugsstøtten ikke eksempelvis går til campingpladser, golfklubber og deslige. Landbrug & Fødevarer ønsker, at al støtte skal være forbeholdt de “ægte” landbrugere i overensstemmelse med det oprindelige EU-formål med støtte, nemlig at sikre jordbrugerne i landdistrikterne en acceptabel levestandard.

Imidlertid betyder fødevareminister Mette Gjerskovs pludselige kovending, at Danmark går imod en obligatorisk liste, som skal udelukke blandt andet golfbaner og flyvepladser fra at få skatteyderbetalt landbrugsstøtte. Listen skal være frivillig, lyder det fra fødevareminister Gjerskov.

Danmarks besynderlige holdning har udløst en markant irettesættelse fra en frustreret landbrugskommissær Dacian Ciolos, der har foreslået den obligatoriske negativliste over, hvilke formål der ikke længere skal kunne gives EU-støtte til. I en direkte henvendelse til Gjerskov har Ciolos efterlyst fælles forslag.

”Det at anvende en negativliste forhindrer ikke dem, der gerne vil drive aktivt landbrug, i at drive landbrug. Hvis de vil det, kan de bare gøre det. Vi må have nogle ordentlige argumenter,” sagde Dacian Ciolos til den danske politiker.

Ud over Danmark støtter blandt andre Italien, Estland, Tjekkiet og Sverige en frivillig negativliste, så de fik også en kommentar med fra negativslistens forslagsstiller. ”Hvordan forestiller I jer en fælles landbrugspolitik, hvis alle gør, som de vil?” spurgte landbrugskommissæren.

Flere lande, heriblandt Tyskland, støtter dog det irske formandskabs kompromisforslag. Det går på, at man skærer ned i mængden af kriterier for at ryge på negativlisten. Men for at imødekomme parlamentet skal den så være obligatorisk. De lande, som gerne vil tilføje endnu flere kriterier til listen, kan gøre det.

Kilde: Altinget, 13. maj 2013.

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.