Naturfond
Aftalen om Naturfonden skrives under af Helle Thorning-Schmidt, mens de private bidragydere og daværende miljøminister Ida Auken ser til. Foto: Statsministeriet.

Blot to måneder efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved en højtidelig ceremoni underskrev aftalen om Den Nationale Naturfond, som skal sikre mere og bedre natur, er Finansministeriet i fuld gang med at ødelægge projektet.

Staten bidrager med 500 millioner kroner, mens Aage V. Jensens fond og Villum Fonden bidrager med henholdsvis 125 millioner kroner og 250 millioner kroner. Men nu truer Aage V. Jensens fond med at trække sin støtte. Fonden kan ikke acceptere det udkast til konstruktionen af Naturfonden, som Finansministeriet har lavet. Det skriver Altinget.dk., den 7. februar.

”Det oplæg er helt uacceptabelt. Det kan vi ikke leve med,” sagde fondens nætsformand, Nils Wilhjelm, på en høring om Naturfonden på Christiansborg onsdag. Nils Wilhjelm er tidligere konservativ industriminister og en vægtig stemme i den danske naturdebat. Blandt andet var han formand for Wilhjelm-udvalget, som omkring årtusindskiftet gjorde status over den danske naturs tilstand.

Et af stridspunkterne handler om den nationale naturfonds uafhængighed. De almennyttige fonde har betinget sig, at naturfonden skal være uafhængig af staten, men det mener Wilhjelm ikke, at de foreløbige udkast lever op til. Her er der snarere tale om en statslig fond.

Wilhjelm peger konkret på, at Finansministeriet har lagt op til en model, hvor de to almennyttige fonde indsætter deres penge på en konto under Finansministeriet.

”Lad det bare være sagt: Det kommer ikke til at ske. Derimod kommer det omvendte til at ske: Nemlig at staten kommer med sine 500 millioner kroner, som bliver sat ind på fondens konto,” siger Wilhjelm.

Læs mere på Altinget.dk.

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.