Se video om kommunens planer

Rudersdal Kommune vil sikre grundvandsparker, hvor brug af pesticider og andre skadelige stoffer ikke er tilladt

Kvaliteten af danskernes drikkevand er ikke længere en selvfølge. I mange af de grundvandsboringer, som leverer danskernes drikkevand, findes pesticider, og giftstofferne PFAS/PFOS finder i stigende omfang også vej til grundvandsboringerne.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra kommunen 7. august 2024.

Derfor har Klima- og Miljøudvalget i Rudersdal Kommune truffet en politisk principbeslutning, som gør det muligt for de lokale vandforsyninger, Birkerød Vandforsyning og Novafos, at etablere såkaldte grundvandsparker. Disse skal hjælpe med at beskytte grundvandet.

Borgmester Ann Sofie Orth og formand for Klima- og Miljøudvalget Court Møller fortæller i denne video om grundvandsparker.

En grundvandspark er et område, hvor den lokale vandforsyning indvinder vand til brug for produktion af drikkevand, og hvor der er indgået frivillige aftaler om ikke at bruge pesticider og andre grundvandstruende stoffer.

– Vi vil simpelthen ikke acceptere, at vores drikkevand bliver dårligere og dårligere, vi skal værne om noget, som er helt grundlæggende, nemlig at man kan tage sig et godt glas vand direkte fra sin vandhane derhjemme, siger borgmester Ann Sofie Orth.

Rent grundvand er vores ansvar

Den regulering, vandforsyningerne er underlagt, kræver, at der træffes politisk beslutning om, at det er Rudersdal Kommunes mål at sikre grundvandsressourcen via etablering af grundvandsparker. Uden en beslutning har vandforsyningerne ikke mulighed for at finansiere arbejdet med grundvandsparker.

Med behandlingen i Klima- og Miljøudvalget er denne beslutning nu truffet. Det betyder, at også Birkerød Vandværk, som kommunen ikke i forvejen har en investeringsaftale med, kan sætte fart i arbejdet med at etablere grundvandsparker, så borgerne også i fremtiden kan få godt og rent drikkevand fra hanen.

– Rent grundvand uden kemikalier og sprøjtemidler er vores ansvar. Med etablering af sprøjtningsfrie grundvandsparker vil vi arbejde for at sikre rent drikkevand til den næste generation, siger Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget.

Kan der ikke opnås frivillige aftaler, kan det blive nødvendigt, at kommunen nedlægger forbud eller meddeler påbud på arealer med erhvervsmæssig brug af pesticider. Foto: Piqsels

Det videre forløb

Miljøstyrelsen er ved at færdiggøre en ny kortlægning af grundvandet i Rudersdal Kommune, og en rapport forventes i sommeren 2024.

Når kortlægningen er færdigbehandlet, skal den bekendtgøres, før myndigheder kan administrere efter den. Det forventes at ske i første kvartal 2025.

Herefter kan arbejdet med en kommunal indsatsplan, hvori grundvandsparker indgår, begynde. De konkrete projekter i planen vil blive udpeget på grundlag af Miljøstyrelsens kortlægning, og i den forbindelse vil vandforsyningerne lægge vægt på at indgå frivillige aftaler med lodsejere for at opnå den nødvendige grundvandsbeskyttelse.

Kan der ikke opnås frivillige aftaler, kan det blive nødvendigt, at kommunen nedlægger forbud eller meddeler påbud på arealer med erhvervsmæssig brug af pesticider.

Bannerbillede: Det rene vand er noget, der duer. Foto: Piqsels

Visited 338 times, 339 visit(s) today

Skriv en kommentar