Sådan beskriver Miljøstyrelsen selv den restriktive godkendelsesprocedure, som alligevel tillader et stort antal forbudte kemikalier i dansk landbrug

Mange EU-medlemsstater misbruger dispensationer til at anvende giftige kemikalier

Læs rapporten

Pesticider, der er forbudt af EU på grund af risiko for humane skader og miljøfarlighed, forekommer stadig i vores fødevarer eller i miljøet. Mange EU-lande tillader fortsat brug ved hjælp af dispensationer. I en ny rapport afslører PAN Europe den udbredte misbrug af dispesationer i EU.

Kræftfremkaldende, mutagene, genotoksiske pesticider og dem med stærk negativ indvirkning på miljøet, og de meget giftige for bier, bruges stadig i fødevareproduktionen. Rapporten “Forbudte pesticider bruges stadig i EU” viser, at mange af disse giftige stoffer stadig anvendes meget i de senere år. Dette er gjort muligt ved at hjælp af et smuthul i loven, beregnet på helt særlige nødsituationer, hvor store økonomiske interesse eller nationale forhold gør det nødvendigt.

Wermelin vildleder Folketinget om EU-forbudt sprøjtegift

PAN Europe har analyseret dispensationer for 24 pesticidaktive stoffer fra 2019 til 2022. Disse pesticider har enten vist sig at være meget giftige for menneskers sundhed og miljøet, eller de kan bidrage til fremkomsten af antibiotika-resistente sygdomskim og er derfor blevet forbudt i EU. Ud af de 24 undersøgte forbudte pesticidstoffer var der i alt bevilget 236 nødgodkendelser for 14 stoffer mellem 2019 og 2022.

Graf 1: Antallet af dispensationer fra 2019 til 2022 for de 24 aktive stoffer i PAN Europes gennemgang

Østrig har førertrøjen i kapløbet om dispesationer, men Finland, Danmark, Rumænien, Tjekkiet og Grækenland halter ikke langt bagefter (se graf).

Martin Dermine, administrerende direktør for PAN Europe siger: “En undtagelse bør være en undtagelse, der kun må bruges ved særlige lejligheder under uforudsete omstændigheder. Virkeligheden er en helt anden. Denne udbredte misbrug gør EU’s pesticidlovgivning så utæt som en si.”

Pesticidindustrien selv er hovedansøgeren om undtagelser, og mange medlemsstater giver simpelthen efter. En anden tilgang er dog mulig. Bulgarien, Luxembourg og Malta godkendte ingen undtagelser for disse meget giftige stoffer.

Direktør Martin Dermine, PAN Europa. Skærmbillede

Neonicotinoide pesticider udgør næsten halvdelen af dispensationerne. Disse kemikalier udgør en høj risiko for bier og andre gavnlige insekter og er kendt for at være årsag til massive tab af bikolonier. En anden kategori af pesticider bruges ikke til at forebygge eller bekæmpe noget skadedyr overhovedet, men til at ’udtørre’ korn til høsten.

Natalija Svrtan, PAN Europa. Skærmbillede

Martin Dermine siger: “EU-loven siger, at ikke-kemiske metoder skal komme før brugen af syntetiske pesticider. Der kan kun undtagelsesvis gives dispensation i nødsituationer, og kun efter det er bevist, at integreret skadedyrsbekæmpelse, biokontrol og mindre giftige pesticider ikke kan gøre arbejdet.”

Natalija Svrtan tilføjede: “Denne rapport afslører hykleriet hos medlemsstater, der er enige om at forbyde pesticider på EU-plan, men derefter give dispensationer og udsætte deres egne befolkninger og miljø for de meget giftigt kemikalier.”

EU-borgere er bekymrede for brugen af pesticider, som det tydeligt fremgår af Eurobarometeret. Og i ’European Citizens Initiative Save Bees and Farmers’ kræver 1,1 million EU-borgere en drastisk pesticidreduktion og pesticidfrit landbrug inden 2035.

Tabel 1: Fjorten totalforbudte pesticider, der stadig er i brug i mange EU-lande
Her er Miljøstyrelsens vejledning i at søge dispensation til at bruge nogle af de giftigste pesticider i Europa.

Kommentarer

 1. Carsten Troelsgaard

  Hvis pesticid-dispensationerne skal være en undtagelse kan man vel rimeligvis forbyde år-på-år dispensationer .. der må jo ligge i situationen, at man er nødt til at lære af de fejl der har afstedkommet dispensationen.

  —-

  Jeg har ind imellem promoveret ‘mere hassel i skoven’ når skovrejsning i debatter har været på tale. ‘Hassel-tid’ er navnet på en kvartær-geologisk tids-periode i Danmark .. uden smålige hensyn til vejrlig kunne vi for min skyld gerne restaurere sådan en epoke igen. Eksistensen af en ‘hassel-tid’ tyder trods alt på, at der er specifikt gode forhold i Danmark for hassel.
  Min tur til Sverige varslede gode tegn for hasselnød mulighederne i det kommende efterår. Her i Danmark er det jo sjældent koldere end Sverige så bestøvningen skulle ikke blive særskilt problematisk.

  Men, naa. Heller ingen nødder i efteråret – igen i år.

  Problemerne med bestøvning er en ret ny erkendelse fra min side .. fortæl mig, at jeg tager fejl.

 2. Hej Kjeld

  Du hopper med samlede ben lige ned i den ‘vaksebalje’, hvor industrilandbruget i gennem de sidste 60 – 70 år har greenwashed deres virksomhedder.

  Landbrug & Fødevarer har hen over de sidste 50-60 år brugt mange millioner reklamekroner på, at opbygge og vedligeholde det image, at de dansk landbrugsbedrifter er som en bondegård i en Morten Korch film.

  Betegnelserne pesticider, plantebeskyttelsesmidler og planteværnsmidler, er jo netop opfundet for at forskønne og dække over, at det er gift som der bliver sprøjtet med.

  I samme afdeling findes også ord som kunstgødning og handelsgødning, der ret beset er kemiske gødningsstoffer.

  Et andet eksempel på greenwashing er betegnelserne ‘konventionelt / traditionel’ landbrug, tænk på, at i de 5.000 år der er gået siden agerdyrkningen kom her til landet, og frem til de første sprøjtegifte (bl.a. DDT) og de kemiske gødninger blev importeret fra USA i årene efter anden verdenskrig, der blev hele Danmark dyrket økologisk.

  Det vil sige, at ca. 5.000 års økologisk dyrkning ikke er konventionelt eller traditionelt landbrug, men at ca. 75 år industrilandbrug med kemiske gødningsstoffer og sprøjtegifte, er blevet til ‘konventionelt / traditionelt’ landbrug.

 3. Ja de få, vil for ussel mammon, sætte hele vores eksistens på spil. Hurra for fremskridtet eller?

Skriv en kommentar