Fremtiden er begyndt: Økologisk omlægning når rekordhøjde

Økodag-2015-oekologisk-Landsforening-foto-UffeKjaer-4-1-

Langt flere økologiske køer vil de kommende år blive sluppet fri på danske marker. Erhvervet er på vej med en kæmpe omlægningsbølge.

Danske landmænd omlægger næste år 40.000 hektar til økologisk drift. Det er den største økologiske omlægningsbølge siden årtusindskiftet. De danske landmænd omlægger næste år et areal svarende til hele Langeland og Samsø til økologisk drift. Det skriver Jyllandsposten, 27. oktober 2016.

Der er tale om det største ryk mod bedre dyrevelfærd og færre sprøjtegifte siden 1999, og i alt vil 1.128 landmænd næste år omlægge cirka 40.000 hektar til økologi. Det viser nye opgørelser fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Økologisk_Høstmarked_Barritskov_Aarstiderne_2012 (135)

De økologiske svineproducenter oplever også en stor fremgang med rekordhøje priser for deres produkter.

Efter et voldsomt omlægningsboom frem mod årtusindskiftet har det økologiske areal det seneste år været stabilt på omkring 180.000 hektar. I år og næste år vokser arealet imidlertid med henholdsvis 21.000 og 40.000 hektar – en samlet vækst på 34 pct.

Det vækker glæde i fødevareindustrien og detailhandlen.

»Der har gennem længere tid været stor mangel på økologisk okse- og svinekød. Markedet er voldsomt overophedet og præget af ekstremt høje priser. Manglen på råvarer har tvunget os til afvise kunder. Derfor er det særdeles glædeligt, at et stigende antal landmænd omlægger til økologi. Nogle af dem begynder at levere til os næste år,« udtaler Henrik Biilmann, adm. direktør for selskabet Friland, til Jyllandsposten. Friland er Europas største leverandør af økologisk kød.

Hos Økologisk Landsforening glæder man sig også over omlægningsbølgen.

JensVisholm

Jens Visholm, Coop, efterlyser flere økovarer.

»Der er mangel på en lang række økologiske fødevarer. Allerede nu kan vi se, at der vil være behov for at få omlagt yderligere 40.000 hektar,« siger markedschef Henrik Hindborg. Han vurderer, at det totale salg af dansk økologi i år vokser 18 pct. til 13 mia. kr.

Coop er en af de detailkæder, der har satset massivt på økologisk vækst:

»Vi øger salget af økologi med 15 pct. i år. Der er i den grad brug for flere økologiske råvarer, så det er særdeles positivt at flere landmænd nu lægger om til økologi,« siger Jens Visholm koncerndirektør i Coop til avisen.

Læs hele artiklen her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.