Da verdens ledere mødtes i begyndelsen af november i Sharm El-Sheikh, Egypten, for at diskutere politiske tiltag, der tager fat på den globale udfordring med klimaændringer ved COP27, tjente en uhyggeligt varm oktober i store dele af den nordlige halvkugle som en rettidig påmindelse om det aktuelle problem.
Det skriver Felix Richter, den 11. november 2022, for statista.com.
Tidligere på ugen rapporterede Copernicus Climate Change Service, et EU-finansieret institut, der overvåger klimaet på vegne af Europa-Kommissionen, at Europa oplevede sin varmeste oktober nogensinde, med temperaturer næsten 2 grader over gennemsnittet for de seneste 30 år.
I betragtning af, at 2022 allerede var på vej til at blive det sjette varmeste år nogensinde registreret før oktober, kan det nu med sikkerhed antages, at planetens uønskede varme stress ikke slutter i år. Ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har de seneste otte år været de varmeste nogensinde, det vil sige siden 1880, med globale gennemsnitlige overfladetemperaturer (land og hav) afvigende 0,82 til 0,99 grader Celsius fra det 20. århundredes gennemsnit.
Som det følgende diagram viser, er der en klar opvarmningstendens med temperaturer i hvert af de seneste 45 år, der overstiger det 20. århundredes gennemsnit. Omvendt noterede de første 59 år af observationsperioden (dvs. 1880-1938) globale overfladetemperaturer under det 20. århundredes gennemsnit på 13,9 grader Celsius.
Det er sikkert ikke undgået din opmærksomhed at både Enhedslisten og De radikale (og måske flere partier?) er interesseret i at få indskrevet oprettelsen af en ny ‘naturlov’ i det forståelsespapir som skal til at forhandles på plads på Marienborg. Jeg synes at det er af største vigtighed, at i al fald disse to partier får kendskab til artiklen. Måske er de allerede begge abonnementer på gylle.dk og så kan du blot se bort fra denne kommentar.
Jeg er stor tilhænger af forslaget om Køge Bugt, men vil også lægge et godt ord ind for Vadehavet.
Send linket til dem… Vh Redaktøren