»Hvis Arla virkelig vil klimaomstillingen og Danmark det bedste, så må de tage konsekvensen af, at mælkeproduktion sviner og omlægge store dele af deres forretning til fremtidens plantebaserede fødevarer,« skriver Kristian Sloth. Pressefoto

Produktionen af blot én liter økologisk mælk fra mejerigiganten Arla udleder lige så meget drivhusgas som afbrændingen af en halv liter diesel. Det gør mælk til en af verdens allermest klimabelastende fødevarer. Men ifølge Arla er deres økologiske mælk pludselig blevet klimaneutral.

Tricket er, at mens Arlas produktion i Danmark fortsat udleder lige så meget, som den plejer, så har Arla købt en masse CO2-absorberende træer i den tredje verden i Asien, Afrika og Sydamerika.

Kristian Sloth, Greenpeace

Det skriver Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace Danmark den 18. december 2020 i et debatindlæg i Berlingske.

Bevares, Arla må endelig købe træer. Jo flere træer, jo bedre. Men det er decideret greenwash, når Arla forsøger at bilde danskerne ind, at de kan købe mælk uden samtidig at sende en regning til klimaet.

For de i alt over 560.000 danske malkekøer udleder gennem deres fordøjelse, prutter og bøvser enorme mængder af den mest skadelige klimagas af alle – nemlig metan.

”Hvis Arla virkelig vil klimaomstillingen og Danmark det bedste, så må de tage konsekvensen af, at mælkeproduktion sviner og omlægge store dele af deres forretning til fremtidens plantebaserede fødevarer”

Desuden udleder produktionen af foder store mængder drivhusgasser fra de danske marker. Derudover æder malkekøerne 35 procent af de 1,7 millioner ton soja, som Danmark importerer fra Sydamerika, hvor dyrkningen ikke kun medfører udledning af store mængder drivhusgasser, men også afbrænding af værdifuld skov.

Arla har et godt øje til “naturen”, men det er decideret greenwashing, når Arla forsøger at bilde danskerne ind, at de kan købe mælk uden samtidig at sende en regning til klimaet, siger Greenpeace. Privatfoto

Men Arlas enorme mejeriproduktion belaster ikke kun klimaregnskabet. Den er også med til at ødelægge vores miljø og biodiversitet. Over halvdelen af Danmark består af marker, det gør os til det mest opdyrkede land i Europa. 80 procent af markerne bruges til dyrefoder, og de enorme fodermarker tager pladsen fra skov og vild natur. Derudover skader gødningen af fodermarkerne den sparsomme natur, vi faktisk har. Både til lands, men især til vands, hvor kvælstofforureningen er rekordhøj. Danmarks biodiversitet er en skygge af sig selv og er blandt Europas ringeste.

Hvis Arla virkelig vil klimaomstillingen og Danmark det bedste, så må de tage konsekvensen af, at mælkeproduktion sviner og omlægge store dele af deres forretning til fremtidens plantebaserede fødevarer. Indtil da må Arla afholde sig fra at vildlede danskerne og stå ved, at de tjener penge på at få os til at forbruge så meget som muligt af én af verdens mest klimaskadelige fødevarer.

 

One Comment

  1. Pingback: Forbrugere bliver vildledt af Arlas CO2-kampagne | Gylle.dk

Skriv en kommentar