Svineproducent Søren Søndergaard, der er formand for Landbrug & Fødevarer, er blandt de danske landmænd, der sprøjter, som havde han ingen børn. Så længe regeringen ikke vil betale kompensation, kører sprøjterne videre, også hos familien Søndergaard og dens fire børn. Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

Hvis Danfoss eller Novo Nordisk nægtede at rense sit spildevand, indtil samfundet betalte for det, ville der lyde et ramaskrig, men den moral gælder ikke i landbruget

DEBAT  Partilederne fra Alternativet, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale stod side om side mindre end en uge før valget i november 2022 og lovede et sprøjteforbud nær alle drikkevandsboringer. Den kommende statsminister udtalte til DR, at ”det er næsten ikke til at bære, hvis os, der er her i dag, ikke sørger for, at vores børn og børnebørn får mulighed for at drikke rent vand”, og derfor ville Mette Frederiksen sikre rent drikkevand til de kommende generationer ved et sprøjteforbud på op til 200.000 hektar landbrugsbrugsjord.

Tal fra Geus’ landsdækkende database for grundvand, drikkevand, råstof, miljø og geotekniske data viste i de første måneder af 2023, at nu forekommer der pesticidrester i 54,6 procent af alle drikkevandsboringer. I 13,2 procent af prøverne er indholdet over grænseværdierne. Det er det vand, som fremtidens børn og unge skal drikke. Privatfoto

Men intet er sket siden da. Den danske landmand sprøjter videre, som havde han hverken børn eller børnebørn. Eller samfundsmoral. Så længe regeringen ikke vil betale kompensation, kører sprøjterne videre. Her har vi den amoralske person i fuld udfoldelse, som fortsætter med at forurene vores drikkevand, indtil vi betaler ham millioner af kroner for at holde op.

Tænk en gang, hvis det var Danfoss eller Novo Nordisk eller en hvilken som helst anden industrivirksomhed, der nægtede at rense sit spildevand, indtil samfundet betalte dem for det. Nej, vel – der ville lyde et ramaskrig, men sådan er det ikke med de forkælede bønder. De har taget drikkevandet som gidsel, og nej – det med at beskytte det rene vand er ikke noget, vi bare kan udsætte til næste år eller bytte os til engang i en fremtidig politisk studehandel. Når drikkevandet er ødelagt af landbrugets sprøjtegifte, vil det tage årtier i bedste fald eller generationer i værste, hvis vi nogensinde skal få det rent tilbage.

Fremtidens børn kommer til at leve med drikkevand, der indeholder rester af landbrugets sprøjtegifte i stadigt større omfang, hvis ikke det samlede landbrug omstilles til sprøjtefri dyrkning. Foto: DANVA

Alligevel har Mette Frederiksen og hendes sammenbragte regering droppet alle planer om at beskytte det rene vand her og nu. Indsatsen er skudt til hjørne på ubestemt tid, selvom forureningen vokser år for år. Tal fra Geus’ landsdækkende database for grundvand, drikkevand, råstof, miljø og geotekniske data viste i de første måneder af 2023, at nu forekommer der pesticidrester i 54,6 procent af alle drikkevandsboringer. I 13,2 procent af prøverne er indholdet over grænseværdierne. Det er det vand, som fremtidens børn og unge skal drikke.

Direktør Merete Juhl, L&F Presse

Desværre overrasker det ikke, at politikerne står magtesløse overfor landbrugslobbyisternes effektive blokader. Det er set før, men nok så chokerende er den moralske deroute hos disse mennesker, der hårdnakket fortsætter med at sprøjte videre trods al vores viden om skadevirkningerne. Selvom den danske landmand nærmer sig en gennemsnitsalder på 60 år, og selvom færre end 5 pct. af landmændene er under 40 år, så må nogen af dem da have enten børn eller i det mindste børnebørn. Burde de ikke skænke dem en bekymret tanke og parkere giftsprøjten? Men de gør det ikke, så længe regeringen nægter at betale løsepengene.

Og dog. Ikke alle kører med på den melodi. Landmændenes cheflobbyist på Axelborg har sørget for at have sit på det rene. Direktøren for Landbrug & Fødevarer Merete Juhl tiltrådte sin stilling i august 2022, hvor hun vendte hjem fra posten som Danmarks ambassadør i Jordan og Libanon og chargé d’affaires i Syrien. Året før havde Juhl forberedt sin hjemkomst ved at købe godset Store Flinterup på Vestsjælland. Det er et rent planteavlsbrug med 200 hektar, og det dyrkes selvfølgelig økologisk. Merete Juhl har nemlig en datter på 10 år.

Bannerbillede: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølgelighed i Danmark. Foto: Piqsels

Visited 19 times, 7 visit(s) today

Kommentarer

 1. Jens Frydendal

  I et “Intermetzo” i Information om vikingetidens øgenavne skrev Georg Metz 2. januar 1999:
  “Den slags uærlige folk får senere påhæftet det frygtelige Brøndpisser, hvad der heller ikke har været nogen spas at rende rundt med.”
  Måske er det sådan noget vi har gang i her!

 2. Jan Stampe Nielsen

  Når ens børn bliver selvlysende, kan man jo altid se hvor de er! Måske er det filosofien

  • Ole Claus Christiansen

   HC Andersen skrev engang et eventyr om Kejserens nye klæder..
   Han har jo ikke noget tøj på..
   Ligegyldig så sprøjter økologisk landmænd lovligt med 33 godkendte aktivstoffer 🤮🤒

 3. Super relevant artikel! Det virker ikke til at ret mange landmænd ikke er i stand til at tænke langsigtet, og for den sags skyld også rigtig mange politikere. For den enkelte landmand er det et år frem i tiden, for at få høsten i hus og overleve næste år også. ( hvilket godt kan være en forståeligt tankegang) For mange politikerne er det 4 år frem i tiden, og de vil ikke tage ansvar for noget, hvor de kan risikere ikke blive genvalgt, hvis det er det de vil. Det lader til at der er nogle derude, der presser regeringerne til ikke at handle på vandforureningen, selvom det ville være et populært tiltag, for folk, som er langsynede. 🤓 Men vi ved også at politikere hellere vil se til at hjulene kører rundt i samfundet og at skattekronerne kommer ind, frem for det enkelte menneskes helbred….så længe pilen ikke peger på dem selv, og gratis vand giver ikke penge i tanken. Desuden så er der også penge i syge mennesker. De skaber arbejdspladser, og så længe det ikke kan bevises at de er blevet syge af at drikke forurenet vand, så går det jo fint. For hvem kan bevise, hvad af alle de kemikalier vi bliver fodret med i hverdagslivet og det vand vi drikker, lige er skyld i de sygdomme og lidelser som vi får. Så så længe vi bliver syge langsomt nok, så kan det ikke bevises, hvad der er skyld i sygdommene. Det kunne jo være at det bare er naturlig årsag…..!

 4. Jan Stampe Nielsen

  Jeg er særdeles glad for, at der findes landmænd som dyrker deres afgrøder økologisk. Det er derfor også deres varer jeg køber, uanset prisen. Men at de sprøjter med 33 pesticider som er lovliggjorte/godkendte er ingen trøst, al den stund at nogle af de gennem tiden lovliggjorte pesticider, senere viste sig at være skadelige. Samtidig synes miljøstyrelsen (og ministeren) at have svært ved at definerede deres ansvar – og handle herefter.

 5. Pingback: Det drejer sig om selvrespekt, kære landmænd | Gylle.dk

Skriv en kommentar