arkiver
Tusindvis af dokumenter fra 3M og Dupont har ligget i San Franciscos universitetsbibliotek for dokumenter fra kemikalieindustrien siden holdet bag dokumentarfilmen The Devil We Know donerede det. Illustration: UCSF.

Virksomheder som DuPont og 3M kendte og skjulte de sundhedsskadelige effekter ved PFAS i mange år

Historien gentager sig. Tobaksindustrien kendte til deres produkters sundhedsskadelige virkning, men skjulte informationen for offentligheden. Olieindustrien kendte til fossile brændstoffer skadelige virkninger på klimaet, men skjulte informationen, og nu handler det så om PFAS.

Det skriver journalist Simon Stokholm Nørskov for fagbladet ingeniøren 14. juni 2023.

Tracey J. Woodruff, PRHE

I et nyt studie fra UCSF – University of California San Fransisco – har forskere analyseret interne dokumenter fra PFAS-industrien, der tidligere var hemmelige, og de har fundet ud af, at storproducenter som 3M og DuPont kendte til de sundhedsskadelige effekter ved PFAS, men skjulte det for offentligheden.

»Disse dokumenter viser tydeligt, at kemikalieindustrien kendte til farerne ved PFAS og undlod at informere offentligheden, beslutningstagerne og endda deres egne ansatte om risikoen,« siger Tracey J. Woodruff, seniorforfatter på studiet og bestyrelsesmedlem i Program om Reproduktiv Sundhed og Miljø (PRHE) ved San Franciscos universitet.

Kendte til risikoen i årtier

Materialet analyseret i dette studie var alle interne industridokumenter, der var markeret ‘fortrolige’ og i flere tilfælde blev de også forsøgt destrueret af overordnede i virksomhederne.

De hemmelige dokumenter er fra kemikalieindustrien i årene 1961 til 2006.

De har set dagens lys efter et succesfuldt søgsmål mod DuPont i 2004. Advokat Robert Bilott førte og vandt retssagen om PFOA-forurenet drikkevand på vegne af 70.000 borgere i West Virginia og Ohio.

Det er et af de farligste stoffer, mennesket nogensinde har frembragt. I dag er det forbudt at fremstille, importere, markedsføre og anvende PFOA.

Her er nogle eksempler på, hvad PFAS-industrien kendte til lang tid før, de interne dokumenter blev offentligt kendt:

(forts.)

Læs hele artiklen her.

Bannerbillede: Hele Harboøre Tange i Vestjylland er forurenet med PFAS-kemikalier i et omfang, der har gjort det nødvendigt at forbyde jagt og græssende køer. Privatfoto

Kommentarer

 1. Steen Ole Rasmussen

  Det er slet ikke historien, der gentager sig.

  Det er historisk omskrivning af dimensioner, når forargelsen over industriens fortid melder sig. Medierne har været med hele tiden. De er skyldige! Og de kan ikke tørre den af på industrien.

  Klimaforandringerne var kendte af dem, der ville kende til dem for længst i slut 1970’erne. Jeg valgte ikke at tage kørekort til bil i 1979, fordi jeg kendte til klimaproblematikken.

  Enhver idiot vidste at rygning var farligt! Rygernes argument var, at det var op til enhver, om de ville dø af det eller være med til at gøre sine medmennesker syge! Det var liberalisme!

  Min far var dybt forarget over den måde, som de store bønder drev jorden på omkring os ude på landet i 1970’erne. Han kaldte det snyd, når de beskrev deres udbytter, som blev opnået med maks gødning og sprøjtning. Vores jord gav ikke så meget, men der var mere liv i og på den!

  Det store fortælling handler er en løgn, som alle i det åh.. så frie demokratiske samfund er sovset ind i. Det er den, der afslører sig som løgn i disse tider.

  Fortællingen handler om friheden og retten til at tro og mene, hvad der passer bedst ind i mangfoldigheden af former for forfængelig og identitet.

  Økonomerne har stået for formuleringen af selve grundstenen i den fortælling, påstanden om, at hvad der er godt for den ene på det fri marked for varer, ydelser og udbud af bekvemme former for social selvbeskrivelse (læs mediernes tilbud på selvbeskrivelse, der alle har deres respektive brugersegmenter at pleje), det er ikke bare godt for den hin enkelte åh… så frie borger, men godt for markedet, godt for omsætningen og i sidste ende forudsætningen for at kunne tage sig af de evt. problemer, der skyldes menneskets forbrug af sine livsbetingelser, læs klima, forsvindende biodiversitet, manglende evne til at få børn, miljøbetingede sygdomme, manglende livsbetingelser……

  Politiseringen af sandheden, den liberale sandhed, markedet som dommer i alle livets spørgsmål, retten til at tro og mene om, hvad der er sandt og virkeligt, har smadret det moderne samfunds evne til at agere rationelt på den forpligtende og naturgivne nødvendighed, som ikke siger noget, som ikke lyver, men som er SAND og højt hævet over den demokratiske sandhed!

  Og nu er det er for sent at undgå den globale opvarmning. Dette år går klimaet fuldstændigt amok på globalt plan. Vi kommer sandsynligvis til at se en overskridelse af gennemsnitstemperaturens førindustrielle niveau med mere end de 1,5 grad allerede i år eller næste år på globalt plan. God nat Paris-aftale!

  Der er 120 millioner mennesker på flugt i verden lige nu. Mange af dem flygter, fordi klima og livsbetingelser er ændret, hvilket igen er den bagvedliggende forklaring på krige og konflikter.

  Evighedskemikalierne er et element i det større billede, der handler om det moderne samfunds evne til at tage vare på sig selv, dvs. manglende evne til det. Mandens sædkvalitet er halveret over 50 år, og den falder med stigende hastighed! Kvindens frugtbarhed er også truet af en bred pallet af menneskeskabte årsager.

  På DR finder man hele tiden artikler, der sovser brugeren, borgeren, ind i falske forventninger til et kommende teknisk fiks på klimakrisen. Gletchermel fra Grønland, CCS teknologi i forbindelse med moleret under Limfjorden etc. Artiklerne udmærker sig ved total mangel på proportionssans eller realitetssans. De sættes i verden som public service og statsfinansieret forsøg på at bevare troen på udviklingen, troen på at livsstilen kan redes med et teknisk fix! Og på ing.dk er man glade for at være med i fortællingen.

  For et par dage siden var der en udmærket lille artikel her på stedet, der handlede om manglende sammenhold omkring kampen for bevarelsen af biodiversiteten her til lands. Sagen er, at der er total mangel på realitetssans i hele den måde, som dette samfund organiserer sig selv på i forhold til den udfordring, som det er at bevare sin omverden, dvs. miljøet, sådan som det er, dvs. betingelserne for livet, herunder samfundet.

  Det er ikke fordi, at de totalitære styreformer er spor bedre. Kina, Indien, Brasilien, Rusland og de andre opkommende stormagter er yderst “moderne” i deres økonomiserede tilgang til sandheden om miljø og klima. De orienterer sig helt i overensstemmelse med retten til at skalte og valte med sandheden om disse udfordringer.

  Den vestlige verden havde momentum efter murens fald. Man misbrugte muligheden for at skabe en bedre verden, som ikke var baseret på militærmagt og økonomisk vækst. Man mistede sin legitimitet som verdens ledende kraft og er ved at miste den konkret nu sammen med alle andre, fordi livsgrundlaget forsvinder sammen med de konflikter der opstår i en verden, hvor der er for mange om de knappe ressourcer. Man kan ikke vækste sig ud af udfordringen, som kommer af væksten selv! Man lyver om muligheden, for at bevare fortællingen om globalisering og økonomisk fredelig evig vækst.

  Vi kunne være gået i spidsen med en sympatisk livsstil, vi kunne have udviklet en sund form for forfængelighed. I stedet udbyggede vi en syg form for stolthed omkring illusionen om evigt stigende forbrug af livets betingelser. Jeg var med i opgøret med fortællingen lige fra begyndelsen af mit voksenliv. Sandheden har været tabu alle disse år, mere end 45 år!

  Jeg forstår de 28 % af danske kvinder i den fødedygtige alder, der overvejer ikke at få børn med udsigt til den verden, som klimaforandringerne tegner. Jeg undrer mig over, at den såkaldte socialdemokrat, Bjarne Corydons Borsen.dk kan få lov til at skrive, at samfundet har krav på flere børn, så arbejdsudbud, overproduktion og forbrug kan holdes oppe!

  På tante berlingeren beskrives klimabekymrede som om, det var de bekymredes psyke, der var problemet. Det er det ikke, det er det stinkende overforbrug, som tantens brugersegment står for, primært bosat nord for Kbh.

  Der er ingen steder i det danske eller udenlandske mediebillede, hvor problematikkens fundamentale karakter får lov til at komme til udtryk. For det handler om medierne selv, fx ing.dk, selv om det er et af de steder i mediebilledet, hvor der kommer mest konkret viden om det paradoksale i den store fortælling om udviklingen.

 2. Carsten Troelsgaard

  Her kan backtrackes lidt på nyheden. Firmaerne sigter på forlig med kunderne i stedet for retsager. Jeg véd ikke, hvordan eller om der er sket noget siden.

  https://www.theguardian.com/environment/2023/jun/02/dupont-pfas-settlement-water-chemical-contamination

Skriv en kommentar