Temaet for Jordens dag 2020 er klimaindsatsen, og på den globale mærkedags 50-års jubilæum øger USA – med et af verdens størst antal klimaskeptikere – langsomt sin opmærksomhed på truslen fra klimaændringerne

Det skriver Willem Roper for statista.com 18. april 2020.

I en undersøgelse foretaget af Pew Research Center er procentdelen af ​​voksne amerikanere, der siger, at globale klimaændringer er en stor trussel, steget fra 44 procent til 60 procent siden 2009. Der er stadig en stor kløft mellem demokrater og republikanere i landet og deres øgede opmærksomhed. Mens demokratiske respondenter gik fra 61 procent i 2009 til 88 procent i 2020, er republikanske respondenter kun steget fra 25 procent til 31 procent i den samme tidsramme – en ændring, der ikke betragtes som statistisk signifikant.

Samlet set er bevidstheden i USA stigende, men politiseringen af årsagerne til ​​klimaændringer er uændret og måske kun blevet værre. Præsident Donald Trump har kritiseret klimaforskere og bagatelliseret risikoen for klimaforandringer i de seneste år ved at beskrive emnet ud fra et perspektiv, hvor virksomheder og industrier hæmmes af klimavenlig politik og regler. De fleste republikanske lovgivere undgår fortsat emnet, hvis ikke de ligefrem projicerer lignende følelser.

Demokraterne har gjort klimaforandringer til en højeste prioritet ved det kommende valg i november. Nogle tidligere præsidentkandidater, som Washingtons guvernør Jay Inslee, gjorde det til grundlaget for deres platform, og den formodede nominerede, tidligere vicepræsident Joe Biden, har lovet at vedtage mange af de politiske forslag fra klimaaktivisterne.

FAKTA

Jordens dag er en tradition der startede den 22. april 1970 i USA, for at gøre opmærksom på verdens miljøproblemer. Jordens dag er blevet fejret samme dag hvert år siden dengang. I Danmark var der forskellige initiativer i 1980’erne og en del initiativer blev genoptaget sidst i 1990’erne. FN’s generalforsamling vedtog i 2009 Resolution A/RES/63/278, der etablerede den 22. april som Den Internationale Moder Jord Dag.

Jordens Dags uofficielle flag, af John McConnell: billede af jorden, set fra Apollo 17 7. december 1972, på en blå bakgrund.

Comments are closed.