Tannemann
På Alexanderplatz i hjertet af Berlin sælger “juletræsmanden” hvert år danske træer til priser op mod 800 kr. pr. stk.

Julen har for de flestes vedkommende toppet, og oprydningen efter højtiden er så småt indledt i de danske hjem.

Omkring 1,5 millioner danske juletræer er på vej på lossepladsen. Disse træer kunne – ved hjælp af lidt grøn tænkning – have en funktion også efter den 24. december. Det skriver Jyllandsposten 28. december med Ritzau som kilde.

Energiindholdet i de brugte juletræer er så stort, at det kunne opvarme 3000 standardhuse i et helt år. Det viser Dansk Fjernvarmes beregninger.

– Juletræerne er faktisk en stor energiressource, som vi lige så godt kunne udnytte i stedet for at smide den ud, siger afdelingsleder for kommunikation og politisk interessevaretagelse i Dansk Fjernvarme, Søren Schmidt Thomsen.

Et juletræ på for eksempel cirka 150 centimeter med en vægt på 11,5 kg har et energiindhold på omkring 129 MJ ved et vandindhold på 10 procent. Det vil sammenlagt kunne give 54.000 MWh, hvis det blev brugt som flis i grønne fjernvarmeværker.

Et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter har et årligt forbrug på 18,1 MWh, og derfor betyder det, at omkring 3000 standardhuse vil kunne varmes op et helt år – udelukkende med juletræer. Det til trods for, at juletræerne består af mange nåle og små grene.

Årligt eksporteres der 10 mio. juletræer, hvoraf de 52 procent sælges til Tyskland. Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer er der 4000 producenter i Danmark, der er en af Europas helt store producenter. Bruger man ovenfor omtalte “omregningsfaktor”, så rummer juletræseksporten et spildt energipotentiale, der kunne dække årsforbruget af varme i 20.000 standardhuse.

Comments are closed.