Kan man dyrke et nyt overdrev?

VildeFroNaturstyrelsen sætter turbo på skabelsen af et nyt overdrev ved at høste store mængder vilde frø i naturen. Det er første gang metoden anvendes i Danmark. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen 21/10.

En gammel og udpint pløjemark ved Suserup Skov nær Næstved er i gang med at blive forvandlet til et nyt overdrev – en natur, der er levested for mange sjældne planter og insekter, men som mange steder er i tilbagegang.

For at hjælpe den nye natur hurtigt på vej, har Naturstyrelsen høstet 200 kilo vilde frø med mejetærsker på Møn. Det er første gang, at nogen har høstet så store mængder naturlige blomsterfrø i Danmark.

– Vi har fundet et område med store mængder vilde blomster, der samtidig er fladt nok til at man kan køre og høste frø med en maskine. På den måde er det lykkedes at høste store mængder vilde frø fra mere end 50 forskellige urter og græsser, siger skov- og landskabsingeniør Mikkel Bornø Clausen fra Naturstyrelsen.

De vilde frø er høstet på et tidligere landbrugsareal, hvor driften blev indstillet for 40 år siden.

Tidligere har man høste vilde blomsterfrø i naturen med le. Det skyldes især, at de fleste naturarealer så bulede med store græstuer, at man ikke kan køre med en maskine, men må bruge håndkraft.

Det nye overdrev blev sået i september, og netop nu begynder resultatet at vise sig.

 – Det tegner til, at såningen speeder processen med at lave ny natur gevaldigt op. Vi kan allrede nu se, at mange af frøene spirer villigt. Til næste sommer, vil der formentlig allerede være betydeligt flere blomster og mange flere bier, sommerfugle og andre insekter, end der plejer, siger skov- og landskabsingeniør Mikkel Bornø Clausen.

Det tager flere årtier, hvis naturen selv skal gøre arbejdet med at forvandle en mark til et overdrev. I naturen spredes blomsterfrø med vind og dyr, og det går kun langsomt.

Det nye tilsåede overdrev bliver 20 hektar stort svarende til en kilometer på den ene led og 200 meter på den anden.

Læs mere om Life-projektet, der skal lave nye overdrev flere steder i landet.

 

 

 

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.