VildeFroNaturstyrelsen sætter turbo på skabelsen af et nyt overdrev ved at høste store mængder vilde frø i naturen. Det er første gang metoden anvendes i Danmark. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen 21/10.

En gammel og udpint pløjemark ved Suserup Skov nær Næstved er i gang med at blive forvandlet til et nyt overdrev – en natur, der er levested for mange sjældne planter og insekter, men som mange steder er i tilbagegang.

For at hjælpe den nye natur hurtigt på vej, har Naturstyrelsen høstet 200 kilo vilde frø med mejetærsker på Møn. Det er første gang, at nogen har høstet så store mængder naturlige blomsterfrø i Danmark.

– Vi har fundet et område med store mængder vilde blomster, der samtidig er fladt nok til at man kan køre og høste frø med en maskine. På den måde er det lykkedes at høste store mængder vilde frø fra mere end 50 forskellige urter og græsser, siger skov- og landskabsingeniør Mikkel Bornø Clausen fra Naturstyrelsen.

De vilde frø er høstet på et tidligere landbrugsareal, hvor driften blev indstillet for 40 år siden.

Tidligere har man høste vilde blomsterfrø i naturen med le. Det skyldes især, at de fleste naturarealer så bulede med store græstuer, at man ikke kan køre med en maskine, men må bruge håndkraft.

Det nye overdrev blev sået i september, og netop nu begynder resultatet at vise sig.

 – Det tegner til, at såningen speeder processen med at lave ny natur gevaldigt op. Vi kan allrede nu se, at mange af frøene spirer villigt. Til næste sommer, vil der formentlig allerede være betydeligt flere blomster og mange flere bier, sommerfugle og andre insekter, end der plejer, siger skov- og landskabsingeniør Mikkel Bornø Clausen.

Det tager flere årtier, hvis naturen selv skal gøre arbejdet med at forvandle en mark til et overdrev. I naturen spredes blomsterfrø med vind og dyr, og det går kun langsomt.

Det nye tilsåede overdrev bliver 20 hektar stort svarende til en kilometer på den ene led og 200 meter på den anden.

Læs mere om Life-projektet, der skal lave nye overdrev flere steder i landet.

 

 

 

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.