GriseL&F
Der er mangel på økologisk grisekød og har været det i flere år, ifølge Landbrug & Fødevarer. Foto: L&F.

Økologiske grise har masser af plads i løbet af deres opvækst, men i supermarkederne forholder det sig anderledes. I køledisken fylder de økologiske grise næsten ingenting, og der er mangel på andre økologiske udskæringer end standarder som hakket svinekød og medister. Det skriver forbrugerbladet Tænk 29/8.

Udvalgets begrænsning er ingen tilfældighed. For mens frugt, æg og mælk i større og større omfang handles økologisk, er både forbrugere og butikker forbeholdne med at handle økologisk, når det kommer til kød.

Økologisk Landsforening anslår, at de økologiske grise kun udgør omkring 1 procent af alt svinekød, der sælges i dagligvarehandlen. Den andel er for lille, ifølge foreningen. Især i sammenligning med andre animalske produkter, som f.eks. æg, hvor den økologiske andel udgør næsten 25 procent.

Mere viden om de økologiske grises forhold kunne få svinesalget til at nærme sig de andre økologiske produkter, mener foreningen, som derfor fører oplysningskampagnen ’Gris under åben himmel’.

I Frankrig, Italien og Tyskland efterspørger forbrugerne  i stigende grad økologisk svinekød, ifølge Landbrug & Fødevarer. Men produktionen i Danmark kan ikke følge med efterspørgslen. Direktør i Friland, Karsten Deibjerg Kristensen pegede i 2011 på, at manglen på økologisk svinekød kunne være en udløber af finanskrisen:

– Produktionen af økologisk svinekød har stort set været uændret gennem de seneste år. Væksten er udeblevet. Det skyldes uden al tvivl, at det har været stort set umuligt at skaffe finansiering til udvidelser.

SIDSTE NYT!

I en pressemeddelelse 21/11 fra Friland A/S skriver virksomheden bl.a.:

“De danske forbrugere køber fortsat mere økologisk kød. Det viser tal fra Friland A/S, som netop har offentliggjort sin årsberetning. Heraf fremgår det, at hjemmemarkedssalget af økologisk okse- og svinekød steg med henholdsvis 22 og 18 procent i forhold til året før. Både salget til supermarkeder og storkøkken-sektoren har bidraget til væksten.

Også eksporten til Frankrig går godt. Eksporten af økologisk svinekød til de franske forædlingsvirksomheder udgør en tredjedel af det økologiske svinekødssalg, hvilket gør Frankrig til det største marked for dansk økologisk svinekød og det tredjestørste marked for Friland som helhed. Til gengæld har Tyskland og en række mindre markeder været ramt af en periode med stigende udbud og tilbageholdenhed hos visse kunder, som har hæmmet salget.”

 OrganicToday skriver 4/12, at der også er mangel på økologiske æg i forehold til efterspørgslen.

Comments are closed.