Kan man købe noget, der ikke findes?

GriseL&F

Der er mangel på økologisk grisekød og har været det i flere år, ifølge Landbrug & Fødevarer. Foto: L&F.

Økologiske grise har masser af plads i løbet af deres opvækst, men i supermarkederne forholder det sig anderledes. I køledisken fylder de økologiske grise næsten ingenting, og der er mangel på andre økologiske udskæringer end standarder som hakket svinekød og medister. Det skriver forbrugerbladet Tænk 29/8.

Udvalgets begrænsning er ingen tilfældighed. For mens frugt, æg og mælk i større og større omfang handles økologisk, er både forbrugere og butikker forbeholdne med at handle økologisk, når det kommer til kød.

Økologisk Landsforening anslår, at de økologiske grise kun udgør omkring 1 procent af alt svinekød, der sælges i dagligvarehandlen. Den andel er for lille, ifølge foreningen. Især i sammenligning med andre animalske produkter, som f.eks. æg, hvor den økologiske andel udgør næsten 25 procent.

Mere viden om de økologiske grises forhold kunne få svinesalget til at nærme sig de andre økologiske produkter, mener foreningen, som derfor fører oplysningskampagnen ’Gris under åben himmel’.

I Frankrig, Italien og Tyskland efterspørger forbrugerne  i stigende grad økologisk svinekød, ifølge Landbrug & Fødevarer. Men produktionen i Danmark kan ikke følge med efterspørgslen. Direktør i Friland, Karsten Deibjerg Kristensen pegede i 2011 på, at manglen på økologisk svinekød kunne være en udløber af finanskrisen:

– Produktionen af økologisk svinekød har stort set været uændret gennem de seneste år. Væksten er udeblevet. Det skyldes uden al tvivl, at det har været stort set umuligt at skaffe finansiering til udvidelser.

SIDSTE NYT!

I en pressemeddelelse 21/11 fra Friland A/S skriver virksomheden bl.a.:

“De danske forbrugere køber fortsat mere økologisk kød. Det viser tal fra Friland A/S, som netop har offentliggjort sin årsberetning. Heraf fremgår det, at hjemmemarkedssalget af økologisk okse- og svinekød steg med henholdsvis 22 og 18 procent i forhold til året før. Både salget til supermarkeder og storkøkken-sektoren har bidraget til væksten.

Også eksporten til Frankrig går godt. Eksporten af økologisk svinekød til de franske forædlingsvirksomheder udgør en tredjedel af det økologiske svinekødssalg, hvilket gør Frankrig til det største marked for dansk økologisk svinekød og det tredjestørste marked for Friland som helhed. Til gengæld har Tyskland og en række mindre markeder været ramt af en periode med stigende udbud og tilbageholdenhed hos visse kunder, som har hæmmet salget.”

 OrganicToday skriver 4/12, at der også er mangel på økologiske æg i forehold til efterspørgslen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.