Den unikke bestøvningsstrategi hos en sjælden orkidé kan blive påvirket af klimaændringer, rapporterede The Guardian, 4. april 2018.
Den tidligt blomstrende edderkop-orkidé – eller Ophrys sphegodes – efterligner duften af hunnen af minebien – eller Andrena nigroaenea. Denne strategi vildleder han-minebier, så de forsøger at parre sig med orkideerne og spreder deres pollen i processen.
Strategien virker dog kun, hvis orkideen blomstrer, før hun-minebierne kommer ud af deres vinterdvale. Hvis han-bien opfanger dufte af de virkelige hun-bier, vil den ikke falde for orkidéens trick.
En undersøgelse foretaget fra University of Kent, University of East Anglia, Kew og University of Sussex og offentliggjort i april-udgaven 2018 af The Botanical Journal of the Linnaen Society fandt, at efterhånden som forårene bliver varmere, vil de virkelige hun-bier dukke op tidligere – og snyde orkideerne for han-biernes opmærksomhed.
Forskerne gennemgik data for temperaturer og orkidé-bestande, der dækker en forbløffende lang tidsserie på hele 356 år for det centrale England.
Forskerne fandt, at de gennemsnitlige forårstemperaturer er steget fra 7,68 grader Celsius til 8,64 grader Celsius fra 1659 til 2014, og at hun-bier kom frem, før orkidéerne blomstrede, i 80 procent af årene mellem 1961 og 2014.
Og der er tale om et stigende problem: i 26 ud af de sidste 28 år, kom hun-bierne først.
Den ledende forsker fra University of Sussex, økologiprofessor Michael Hutchings, udtalte til The Guardian, at orkidéens udbredelse er faldende i Storbritannien, og at det kan ende med at blive uddød i landet.
Men undersøgelsen har konsekvenser ud over den sjældne orkidé.
“Økologer har længe sagt, at hvis fænologien (den sæsonmæssige livscyklus) ændres ved at ændre klimaet, kan dette forstyrre vigtige interaktioner i artssamfund. Denne undersøgelse giver det stærkeste bevis, vi har, for at der sker noget ubehageligt. Sandsynligvis er der mange andre ikke-dokumenterede tilfælde, hvor der forekommer lignende skadelige virkninger for arterne,” sagde Hutchings.
For eksempel migrerer den europæiske broget fluesnapper sædvanligvis fra Afrika til Europa for at lægge æg, før larver af lille frostmåler kommer frem, så deres unger kan fodres med dem. Men varmere temperaturer i Europa betyder, at larverne kommer frem op til to uger tidligere på nogle steder, men fluesnapperne stoler på dagslængden i Afrika, så de ankommer ikke til tiden.