Klimaændringer truer sjælden orkide

Flueblomsten Ophrys sphegodes. Foto: Stefano Mazzei / Flickr

Den unikke bestøvningsstrategi hos en sjælden orkidé kan blive påvirket af klimaændringer, rapporterede The Guardian, 4. april 2018.

Den tidligt blomstrende edderkop-orkidé – eller Ophrys sphegodes – efterligner duften af ​​hunnen af minebien – eller Andrena nigroaenea. Denne strategi vildleder han-minebier, så de forsøger at parre sig med orkideerne og spreder deres pollen i processen.

Strategien virker dog kun, hvis orkideen blomstrer, før hun-minebierne kommer ud af deres vinterdvale. Hvis han-bien opfanger dufte af ​​de virkelige hun-bier, vil den ikke falde for orkidéens trick.

En undersøgelse foretaget fra University of Kent, University of East Anglia, Kew og University of Sussex og offentliggjort i april-udgaven 2018 af ​​The Botanical Journal of the Linnaen Society fandt, at efterhånden som forårene bliver varmere, vil de virkelige hun-bier dukke op tidligere – og snyde orkideerne for han-biernes opmærksomhed.

Forskerne gennemgik data for temperaturer og orkidé-bestande, der dækker en forbløffende lang tidsserie på hele 356 år for det centrale England.

Forskerne fandt, at de gennemsnitlige forårstemperaturer er steget fra 7,68 grader Celsius til 8,64 grader Celsius fra 1659 til 2014, og at hun-bier kom frem, før orkidéerne blomstrede, i 80 procent af årene mellem 1961 og 2014.

Og der er tale om et stigende problem: i 26 ud af de sidste 28 år, kom hun-bierne først.

Professor Michael Hutchings.

Den ledende forsker fra University of Sussex, økologiprofessor Michael Hutchings, udtalte til The Guardian, at orkidéens udbredelse er faldende i Storbritannien, og at det kan ende med at blive uddød i landet.

Men undersøgelsen har konsekvenser ud over den sjældne orkidé.

“Økologer har længe sagt, at hvis fænologien (den sæsonmæssige livscyklus) ændres ved at ændre klimaet, kan dette forstyrre vigtige interaktioner i artssamfund. Denne undersøgelse giver det stærkeste bevis, vi har, for at der sker noget ubehageligt. Sandsynligvis er der mange andre ikke-dokumenterede tilfælde, hvor der forekommer lignende skadelige virkninger for arterne,” sagde Hutchings.

Lille frostmåler er helt essentiel som føde for broget fluesnapper.

For eksempel migrerer den europæiske broget fluesnapper sædvanligvis fra Afrika til Europa for at lægge æg, før larver af lille frostmåler kommer frem, så deres unger kan fodres med dem. Men varmere temperaturer i Europa betyder, at larverne kommer frem op til to uger tidligere på nogle steder, men fluesnapperne stoler på dagslængden i Afrika, så de ankommer ikke til tiden.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.