København skruer ned for kødet og op for klimaansvaret

Spread the love
Ren besked om dansk landbrug fra Greenpeace.

København, 18. august, 2019 – Københavns Kommune har fremlagt en ny Mad- og Måltidsstrategi, hvor hovedstaden for første gang forpligter sig til at skære ned i kødforbruget til fordel for mere grøn, plantebaseret mad. Strategien er vedtaget af et flertal i Økonomiudvalget og står til vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

Københavns Kommune vil sænke måltidernes klimaaftryk med mindst 25 procent i 2025. Det skal i høj grad ske ved at reducere kødforbruget i de offentlige køkkener, der dagligt laver 70.000 måltider til børnehaver, kantiner, hospitaler mm., ligesom strategien også skal sænke madspild og styrke sundheden.

Kommentarer fra Tarjei Haaland, klima- og energirådgiver, Greenpeace:

“Det er superflot, at Københavns Kommune viser den handling, der skal til for at bremse klimakrisen, ved at skære ned på kødet og sætte mere plantebaseret mad på den kommunale menu til de mange tusinder børn, voksne og ældre. Det er et ambitiøst mål at sænke madens klimaaftryk med mindst 25 procent i 2025. Men det er også helt nødvendigt, at vi markant sænker det høje forbrug og produktionen af kød, hvis vi skal indfri Danmarks klimamål om at sænke udledningen af drivhusser med 70 procent i 2030.”

“Vi ser lige nu en stærk handlekraft vokse i befolkningen for at give et klima i bedre balance videre til de næste generationer. Flere og flere danskere vil gøre en forskel ved at spise mindre kød eller helt droppe det til fordel for plantebaseret mad, der både forbedrer klimaet og sundheden. Men vi ser desværre, at kommunerne halter godt bagefter, for næsten ingen har endnu sat klimamål om at sænke kødforbruget. Men nu ruller bolden. Aarhus satte for nylig et stærkt mål om mere klimavenlig mad ved blandt andet at sænke klimaaftrykket fra de indkøbte varer med en fjerdedel i 2024, og nu viser København også vejen. Vi opfordrer resten af landets kommuner til at lade sig inspirere og følge i fodsporene på København og Aarhus.”

Læs mere

Greenpeace har tidligere lavet en undersøgelse (juni, 2018), der giver overblik over kommunernes indsats for klimavenlig mad, der konkluderede, at ingen kommuner på daværende tidspunkt endnu havde sat konkrete, politiske mål om at sænke kødforbrugets klimaaftryk.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.