Mange københavnere var skeptiske over for affaldssortering i begyndelsen. Hvad nytter det, at jeg bruger tid på at lægge bananskrællen i en særlig boks?

Men det virker. TV-Flux besøgte en gård på Stevns, der har stor glæde af den gødning, københavnernes bio-affald bliver forvandlet til.

Og gårdejer Kjeld Hansen er ikke bare glad. Han mener også, at det er et skridt ud i den bæredygtige fremtid. Cirklen sluttes mellem by og land, når folk i byen tilbageleverer de næringsstoffer, som landbruget har ’lånt’ dem.
TV-flux har været på besøg hos gårdejer Kjeld Hansen på Stevns, der driver 25 hektar økologisk planteavl. Se og hør her, hvad det drejer sig om.

Indslaget bringes på 0-tv på Kanal Hovedstaden. Det er produceret af Mikkel Schou fra TVflux.

PS. En gyllenedfælder er et landbrugsredskab, der monteres bag på en gyllevogn og benyttes til udbringning af gylle. Den anbringer gyllen under jordoverfladen, hvorved lugtgener og kvælstoftab i form af ammoniakfordampning reduceres markant i forhold til tidligere, hvor gyllen blot sprøjtedes ud over jorden (eller senere via et system af slanger udlagdes direkte på jorden).

Bannerbillede: Modelbillede af en gyllenedfælder. Foto: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Visited 207 times, 207 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Dejligt indslag på tvflux. Viser igen at det lader sig gøre, når bare viljen er der. Ville det også virke med nedfældning af grisegylle?

  2. Kjeld Hansen, redaktør

    Ja, princippet er det samme, uanset hvilken type gylle det drejer sig om.

  3. Jan Stampe Nielsen

    Altså….bare gyllen nedfældes og ikke lugter er alt godt!
    Nye toner.

  4. Den afgassede masse fra biogasanlæg bliver tryllet om til økologisk gødning, uanset hvad den er lavet af: gylle fra konventionelle landbrug, ikke- økologisk madaffald osv. Trylle trylle. Kvælstoffet fra det afgassede blandingsprodukt tildeles en kunstig lav udnyttelsesgrad, så økologerne kan sprede mere gødning uden om gødningsregnskabet. Det giver i teorien højere udvaskning til vandmiljøet, døde fjorde osv. I øvrigt skal mad ikke kasseres. Den skal spises. Det er det allerbedste for klima osv.

  5. Aage Juhl Jørgensen

    Har – indtil nu – forgæves spurgt ind til en problematik der hedder:
    gylle og regenerativt landbrug.
    Sidstnævnte er jo lig med “næsten ingen jordbehandling overhovedet”, så hvorledes får bondemanden gyllen nedfældet, så den ikke ligger og fordamper (ammoniak!) – og lugter i flere dage?

Skriv en kommentar