Siden 2017 har svinet heddet gris i Danmark i et forsøg på at vende forbrugernes nedadgående interesse for svinekød. Foto fra et supermarked af det højtprofilerede svinekød fra Bornholm.

Verdens nationer har et kødforbrug, der afspejler velstand, religion og kulturelle forskelle

Hvilke lande spiser mest kød? Ifølge data fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, rapporteret af webstedet World Population Review, ligger USA, Argentina og Australien i toppen af ​​den globale kødspisningsliga med mere end 110 kg forbrug pr. indbygger i 2022. Lande, der forbrugte mere end 100 kg kød pr. person og år, omfatter også Mongoliet, Spanien og Israel. Mens rigere lande har en tendens til at spise mere kød, spiller kødets status i det lokale køkken også en stor rolle i forbrugsmønstrene.

Det skriver datajournalist Katharina Buchholz, 27. oktober 2025, for statista.com.

Dette kort viser det totale kødforbrug pr. indbygger over hele verden i 2022 (i kilo pr. indbygger).

Der spises mindst kød i verden i Afrika såvel som i Sydasien. Det skyldes flere forhold. Kød kan være økonomisk uoverkommeligt for mange i regionerne, mens kulturelle og religiøse faktorer eller en blanding af disse årsager diktere kødforbruget. Bemærk f.eks. det høje kødforbrug i Mongoliet, der er et lavindkomstland med betydelige fattigdomsproblemer ifølge UNDP.

Indien har ikke offentliggjort data for 2022, men nationen var også blandt de lande, der forbrugte mindst kød i de foregående år, sammen med Burundi, Den Demokratiske Republik Congo og Bangladesh. De økonomiske og forsyningsmæssige problemer i konfliktområder er også synlige på kortet, med meget lidt kødforbrug i Syrien og Yemen. Dette gælder også for Nordkorea.

Studier, som den skelsættende undersøgelse fra Nature i 2018, har vist, at vestlige lande vil være nødt til at reducere deres kødindtag med 90 procent for at begrænse klimaforandringerne til et acceptabelt niveau. For at sikre, at ernæringsbehovene fortsat opfyldes med reduceret kødproduktion, anbefaler Nature-studiet at øge forbruget af bønner og andre bælgfrugter for at skabe en klimavenlig proteinforsyning.

Bannerfoto: Oksekød i lange baner. Privatfoto

Visited 381 times, 381 visit(s) today

Discover more from Gylle.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One Comment

  1. Marianne Mitchell

    .. men hvor i statistikken ligger Danmark i forhold til kødspisning?

Skriv en kommentar