Daniel-Rugholm-flickr
Landbrugets nye lobbyist har ingen uddannelse men forbindelserne i orden til de konservative. Det er Daniel Rugholm til højre.

Den private interesse-organisation Landbrug & Fødevarer styrker nu sit politiske påvirkningsprojekt ved at ansætte den fhv. MF’er Daniel Rugholm (KF) som lobbyist fra 1. oktober. Den 33-årige Rugholm sad som parlamentariker i Folketinget fra november 2014, men blev ikke genvalgt.

Rugholm selv ser intet problem i det drastiske jobskifte fra folkevalgt til betalt lobbyist. Han beskriver selv indholdet af sit nye job som chefkonsulent i public affairs:


* Rådgive ledelse og bestyrelse indenfor politik og strategi.
* Lede tværgående projekter med andre erhvervsorganisationer og L&F’s medlemmer, der består af 300 virksomheder som f.eks. Kopenhagen Fur og Arla Danmark samt 30.000 landmænd.
* Stå i spidsen for et nyt vækstpanel, hvor direktører fra toppen af dansk erhvervsliv skal drøfte nye udviklings- og eksportmuligheder.
* Jeg vil naturligvis også være meget på Christiansborg.

Til trods for det nye job på Axelborg fortsætter Rugholm med et politisk bijob som viceborgmester i Hjørring Kommune. Han forlader et job som kommunikationsrådgiver hos kommunikationsbureauet Konxion A/S. Hans eneste uddannelse er en sproglig studentereksamen fra Hjørring Gymnasium 2001.

Hakkerup
Fhv. justitsminister Karen Hækkerup (S) blev lobbyist hos L&F fra den ene dag til den anden.

Scoringen af Hækkerup
Med hvervningen af den konservative politiker afslører L&F, at organisationen i stigende grad forlader det faglige udgangspunkt til fordel for lobbyisme og udnyttelsen af politiske netværk. Mest kendt er “scoringen” – som man selv omtaler ansættelsen hos Landbrug & Fødevarer – af daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i oktober 2014. L&F-formanden Martin Merrild, der brystede sig stolt af “scoringen” har helt utilsløret beskrevet formålet med at ansætte ex-politikere:

“Karen Hækkerup er fremragende til at kommunikere og sætte retning. Hun har via sine mange topposter i politik fået en unik viden og indsigt i, hvordan man skaber politiske resultater.”

Derimod udløste Hækkerups bratte karriereskifte fra politiker til lobbyistdirektør kritik fra politisk hold. I andre lande eksisterer der forbud mod at udnytte sin viden og indsigt fra det politiske arbejde i det private erhvervsliv. Storbritannien indførte for fire år siden en regel, som forbyder tidligere ministre og topembedsmænd at drive lobbyvirksomheder i to år efter, de forlader deres post. I Tyskland behandlede man i efteråret 2014 et forslag om at indføre en karantæneperiode for ministre, der skifter til erhvervslivet.

Soeren-Gade
Søren Gade (V).

Båndene til Venstre styrkes
Den nye trend med ex-politikere som spydspids for landbrugets lobbyisme tog sin begyndelse i maj 2012, hvor bestyrelsen fyrede L&F-direktøren, agronom Carl Åge Dahl, der var en højt respekteret fagmand. Han blev erstattet af ex-politikeren Søren Gade (V), der havde måtte forlade posten som forsvarsminister i utide. I 2010 trak han sig som Venstres forsvarsminister på grund af en politisag mod ministerens spindoktor.

Gade holdt dog ikke længere end to år, før også han blev fyret i efteråret 2014 og erstattet af Karen Hækkerup. Efterfølgende blev Søren Gade dog rehabiliteret som gruppeformand for Venstres folketingsgruppe efter et kanonvalg ved seneste folketingsvalg i sommeren 2015.

ClausSogaard
Venstres landsmøde 2012 hvor partisekretær Claus Søgaard-Richter er på talerstolen med sin beretning. Foto: Hung Tien Vu.

Allerede i januar 2012 blev det nære samarbejde mellem L&F og Venstre cementeret, da partiet hentede sin nye partisekretær hos L&F. Det var direktør Claus Søgaard-Richter, som siden da har sørget for kommunikationen mellem landbrugslobbyisterne og Venstre. “Med ansættelsen af Claus Søgaard-Richter får Venstre en topprofessionel og dedikeret partisekretær, som kan styrke partiet,” sagde Lars Løkke Rasmussen ved ansættelsen.

Jobbet som partisekretær er en tung post i Venstre, hvor Claus Søgaard-Richter fremover skal trække i de politiske tråde. Blandt hans forgængere har især den nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen været fremtrædende som Venstres partisekretær i 16 år frem til 2001.

Sidste nyt!

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) henter spindoktor hos landbruget, meddeler FødevareWatch 7. september 2015. Som den sidste minister i rækken har Karen Ellemann ansat en særlig rådgiver, og det bliver chefkonsulent Søren Mejrup Jensen fra landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og tidligere chef for Venstres Politisk-Økonomiske sekretariat.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.