Sådan virker mikroplast-partiklerne som magneter, der tilstrækker giftige partikler og koncentrerer dem, så de får større giftvirkning på bl.a. mennesker. Illustration fra den videnskabelige rapport

Mikroplast er overalt, fra Mount Everest til Arktis, fra plasttallerkener til babybleer. Men er denne allestedsnærværende forurening faktisk en fare for menneskers sundhed? Det spørgsmål stiller Olivia Rosane i en artikel den 18. februar 2022 hos Ecowatch.com. Vi bringer et uddrag

En ny undersøgelse fra University of Tel Aviv præsenterer solide beviser for, at platsforureningen er skadelig for mennesker. Forskerne fandt ud af, at mikroplast i havet fungerer som en “magnet” for giftige organiske stoffer, som samles ét sted og derved øger deres giftighed med en faktor 10.

Dr. Ines Zucker, Tel Aviv University

“[I] denne undersøgelse viste vi, at selv meget lave koncentrationer af miljøforurenende stoffer, som er ikke-toksiske for mennesker, udviser en betydelig stigning i toksicitet, når først de er adsorberet af mikroplasten,” udtalte medforfatter til undersøgelsen, Dr. Ines Zucker, fra School of Mechanical Engineering og Porter School of the Environment and Earth Sciences ved Tel Aviv University i en universitetspressemeddelelse udgivet af Phys.org.

Forskningen, offentliggjort i Chemosphere i februar 2022, bidrager til at bekræfte en af ​​de største bekymringer om havets plastforurening. Dette er, at toksiner, der klæber til plastik, vil bevæge sig opad i det marine fødekæder og frem til mennesker. En nylig undersøgelse viste, at tre fjerdedele af kommercielt fiskede arter havde indtaget plast. Imidlertid er de nøjagtige sundhedsrisici ved eksponering for mennesker stadig uklare.

Strandrensning fjerner de større plastemner, men hjælper ikke på mikroaffald. Foto: https://ocg.org/

For at hjælpe med at afklare spørgsmålet modellerede det israelske forskerhold, hvordan marine mikroplastpartikler interagerer med triclosan, et antibiotikum og svampedræbende middel, der blev forbudt i USA til toiletartikler i 2016 på grund af sundhedsproblemer. Forskerne fandt ud af, at plasten absorberede mere triclosan, efter at den var blevet oxideret, en kopi af den miljømæssige forvitring, forklares det i pressemeddelelsen. De fandt også, at triclosan-forurenet plast havde en større indvirkning på menneskelige celler end triclosan eller mikroplast hver for sig.

Forskningen kommer i hælene på andre nyere undersøgelser, der viser, at mikroplast har en negativ indvirkning på menneskelige celler. En anden undersøgelse fra december viste, at mikroplast kunne dræbe menneskelige celler i “miljømæssigt relevante” koncentrationer. Anden forskning har vist, at mikroplast er i stand til at ændre celleform, fjerne lungeceller og krydse blod-hjerne-barrieren hos mus. Men denne undersøgelse fokuserer specifikt på, hvordan mikroplast interagerer med andre toksiner for at forårsage skade.

“Efter at de miljømæssige forurenende stoffer adsorberes af mikroplasten, kan den præbelastede partikel nå fordøjelseskanalen gennem indtagelse af forurenet mad og vand, hvor den frigiver toksinerne tæt på cellerne i fordøjelseskanalen, og dermed øger giftigheden af ​​disse stoffer,” udtalte Ines Zucker i pressemeddelelsen. “Dette er endnu en smertefuld påmindelse om de frygtelige konsekvenser af at forurene marine og terrestriske miljøer med farligt industriaffald, som desværre er blevet fyldt op med plast i de seneste årtier.”

Bannerbillede: I Sydøstasien flyder kysterne med plastaffald efter årtiers ubekymrede “smid-væk” kultur. Foto: https://ocg.org/

Visited 37 times, 28 visit(s) today

Kommentarer

  1. Steen Jensen

    På Borgergorslag er der især 2 forslag der vækker min opmærksomhed, det ene er kampen for renere vsnd, det har lidt under 300 støtter, det andet er en protest mod EUs forbud imod plastik sugerør, sidst jeg tjekkede for 3 dage siden havde det over 5000 støtter …bare lige for at sætte danskernes interesse for miliøet i relief..:-(

  2. Plastik – fantastik… alle bør gi’ sig selv den opgave, at de hver måned afskaffer noget plastik i deres hjem og husholdning.

  3. Skræmmende, men måske forventeligt. Mennesket er i sandhed en tåbe!

Skriv en kommentar