Torsk. Foto: Chilbal Film

Kvotekongen Henning Kjeldsen fra Skagen opkøbte fiskekvoter af ren og skær godhed til familiemedlemmer og nære bekendte for at hjælpe dem ind i fiskeriet. Det sagde han i Retten i Holstebro onsdag i denne uge.

Bagmandspolitiet mener, at han ulovligt opkøbte fiskekvoter af ren og skær griskhed til stråmands-selskaber for at kunne tjene endnu flere penge. Derfor kræver de 231 konfiskeret, som politiet mener, han ulovligt har tjent  . Og de kræver ham samtidig fradømt retten til at drive fiskeri i Danmark.

Konen, bonussøn og andre nære bekendte som stråmænd

I alt syv personer har optrådt som stråmænd. Første og fremmest hans kone Birthe Kjeldsen, som stiftede et selskab, ”Nordstrand Fiskeri”. Hun havde en 5,5 meter jolle, ”Lasse”der derefter blev forsynet med fiskekvoter. Men også en papsøn og hans fætter og flere andre nære venner købte Henning Kjeldsen fiskekvoter til.

Bagmandspolitiet mener, at “kvotekongen” Henning Kjeldsen ulovligt opkøbte fiskekvoter. Skærmbillede TVmidtvest

Henning Kjeldsen fik alle dokumenter i sin kones selskab

Anklageren, Ann Kalmeyer Bach borede i, hvorfor Henning Kjeldsen fik tilsendt alle dokumenter og aftaler, som rettelig var til konens selskab .

– Sådan hjælper man hinanden, når man er gift. Det var aftalt, at mails fra advokat og revisor skulle sendes til mig, fordi vi jo snakkede sammen om det løbende, sagde storfiskeren i rette, oplyser TV MidtVest.

Skulle kun bruge bonus-sønnens navn

Ud fra en række beslaglagte mails forsøgte anklageren at bevise, at en bonussøns eneste rolle havde været at lægge navn til et af Henning Kjeldsens selskaber. Bonussønnen var kun ude at sejle en gang med en kutter, men gik på grund. Derfor skulle selskabets anparter sælges videre, nemlig til bonussønnens fætter. I en af de mange mails skriver hans advokat til ham:

”Jeg forstår, at brugen af (bonussønnens navn, red.) som fremtidig ejer i selskabsform, kan være vejen frem”, ifølge TV MidtVest.

Ville hjælpe den unge fisker i gang

Denne formulering husker Henning Kjeldsen ikke. Hans eneste hensigt var at hjælpe den unge fisker i gang ved at låne ham penge. Nøjagtig som Hennings Kjeldsens far havde lånt sønnen penge. Det er helt normalt, sagde han.

Kvotekongen har begået 400 ulovligheder, mener anklageren – Kan koste ham en halv milliard kr.

”Kvoteselskaber”

I en mail til advokaten spurgte Henning Kjeldsen, om der kunne stiftes et selskab i en ansats navn og adresse. Af interne mødereferater og plancher fra Dansk Bank blev formuleringen ”kvoteselskaber” brugt om de selskaber, som Henning Kjeldsen stiftede. Storfiskeren vidste ikke, hvorfor banken  brugte denne formulering.

Henning Kjeldsen har fiskekvoter til en bogført værdi på 800 mill. kr. De seneste år har han haft overskud på over 100 mill. kr. Han siges at være god for 1,5 milliard kr.

Der er afsat yderligere 17 dage til sagen i retten i Holstebro. Der forventes dom i juni.

Bannerfoto: Greenpeace

Visited 15 times, 9 visit(s) today

Skriv en kommentar