Grise_sortbrogedeSusannePossing3
Økologiske grise lever et rigtigt svineliv og klarer sig fint uden importeret soja. Foto: Susanne Possing.

Økologiske svineproducenter behøver ikke frygte kravet om 100 pct. selvforsyning med økologisk foder, som træder i kraft i 2017. Svin vokser godt på hjemmeproduceret protein fra bælgplante-afgrøder, som er selvforsynende med kvælstof, viser forsøg, gennemført i flere europæiske lande.

Ny europæisk forskning viser, at hjemmeproduceret protein kan erstatte de importerede proteinkilder. Det gælder blandt andet soja, oplyser ICROFS, International Centre for Research in Organic Food Systems til Organic Today 13. oktober 2014.

Forsøg gennemført i flere europæiske lande viser, at hjemmeproducerede bælgafgrøder som eksempelvis hestebønner, fladbælg og den mindre kendte esparsette egner sig godt til smågrise.

Fodermel af muslingeskaller er afprøvet med succes i slagtesvineproduktionen og det samme gælder græsensilage. Desuden har der været gode resultater med at lade økologiske svin stribeafgræsse i lucernemarker – forudsat, at det supplerende foder har lavt proteinindhold og anvendes restriktivt, viser forsøgene.

Soja har et højt proteinindhold og en aminiosyresammensætning, som gør det særdeles velegnet som tilskudsfoder til både svin, kvæg og fjerkræ. Men Danmark importerer årligt soja svarende til et areal på størrelse med Sjælland, og det er problematisk, fordi det går ud over regnskoven og samtidig er med til at skabe klimaforandringer.

Comments are closed.