Den ondsindede sabotage i Lille Vildmose er især rettet mod de kostbare entreprenørmaskiner, der er ved at genskabe Birkesø. Foto: forfatteren.

Smadrede ruder, sprinklervæske i dieseltanke og et ødelagt køleranlæg – Lille Vildmose har igen-igen haft ubudne, destruktive gæster. Det er langt fra første gang, det er sket, og de ansatte frygter, at det heller ikke vil være den sidste. Det skriver TV2 Nord 4. september 2017.

– Vi har fået smadret ruderne på førerhusene på tre maskiner, og der er blevet hældt sprinklervæske i dieseltankene på dem. Derudover er der igen blevet smadret ruder på vores brandvagttårn på Ny Høstemarkvej. Vi satte fire nye ruder i for ikke så længe siden, men nu er der blevet smadret et par stykker mere ud over de fire, så vi har måttet spærre det af, siger Jens Vinge til TV2 Nord. Jens Vinge er ansat ved Park & Natur i Aalborg Kommune.

Smadrede ruder i entreprenørmaskinerne er konstateret flere gange.

Ondsindede angreb

Tidligere har de ansatte i Lille Vildmose også oplevet at møde ind til, at der er blevet stjålet dieselolie fra tankene på maskinerne, at vildthegnet er blevet klippet op, og at ruderne på et fugletårn er blevet smadret.

– Vi kan ikke sige noget om, hvem gerningsmændene er, for vi har ikke noget overvågning nogen af stederne. Men vi overvejer jo kraftigt nu, om vi skal have videoovervågning eller en natvagt ud, for vi har ikke råd til flere af den slags hændelser, siger Jens Vinge.

Hver gang koster det nemlig kræfter, der ellers skal bruges på EU Life-projektet, som Lille Vildmose er en del af. Projektet går ud på at genoprette området, så det område, der igennem mange år var blevet afvandet for at skabe græsningsarealer til landbruget, igen kan udvikle sig til højmose.

– Det er utroligt træls for os, at nogen på den måde vil stikke en kæp i hjulpet for os og for projektet, siger Jens Vinge.

Nordjyllands Politi tager sagen meget alvorligt og har været på stedet for at tage DNA-spor. Ifølge Jens Vinge vil det koste Aalborg Kommune mellem 50.000 og 80.000 kroner at udbedre de skader, der blev forvoldt ved det seneste hærværk.

Indtil videre er naturreservatets store pattedyr blevet skånet af de ondsindede hærværksmænd. Især elgenes sikkerhed er der stor bekymring for.

Der foreligger ingen eksempler på ondsidende overgreb mod dyrelivet i det store reservat, hvor der både lever elg, vildsvin, trane og kongeørn. Dog blev en syv år gammel kongeørn fundet skuddræbt i Lmfjorden i marts 2016 ikke langt fra reservatet. Ørnedrabet er aldrig blevet opklaret.

Publikumsmagnet

Naturreservatet Lille Vildmose er en af de helt store attraktioner i Aalborg Kommune. I 2016 besøgte 74.000 gæster Vildmosecentret, og det er, ifølge direktør for Lille Vildmosecentret, Bo Gregersen, en klar besøgsrekord.

– Det er enormt positivt at se, der har været så stor publikumsinteresse for Lille Vildmose. Det er fantastisk, at der er så mange besøgende, som gerne vil de unikke naturoplevelser som Lille Vildmosecentret byder på, siger Bo Gregersen.

Sidste år besøgte godt 55.000 centret. Det vil sige, at der er sket en stigning på cirka 34 procent.

Visited 23 times, 9 visit(s) today

Comments are closed.