Figur 2 bøg fældet 1811 Sonnerup skov
Bøgestub fra en af de store 201 år gamle fældede bøge i Sonnerup Skov. Foto: Søren Wium-Andersen.

”Verdens Skove” har påtalt en krænkelse af de interne regler i Naturstyrelsen, da der i Sonnerup Skov ved Arresø blev fældet bøge, der var over 200 år gamle. Bøge, der burde være naturbeskyttede. Det skriver biolog Søren Wium-Andersen i Frederiksborg Amts Avis 10. februar.

Påstanden om fusk med reglerne blev afvist af styrelsen, der har ladet ministeren udtale til Folketinget og i læserbreve hævde, at fældningerne skete, inden bøgene var 200 år.

I en markant udtalelse indrømmer Naturstyrelsen imidlertid 31. januar, at der er “sket en fejl i forbindelse med aldersangivelsen i NST’s nuværende digitale skovkort”, og man lover “snarest muligt at rette op for at undgå lignende tilfælde”.

Styrelsen havde tidligere hævdet, at fældningen, der skete i 2010/2011, foregik på et tidspunkt, da træerne havde en alder på 199 år. Kort sagt styrelsen nåede lige at fælde træerne, inden de ramte den interne regel, der siger, at der ikke må fældes træer, der er over 200 år. Afvisningen er sket med en henvisning til nye kort, der angiver alderen på træerne som plantetidspunktet.

Oplysningen er et prokurator kneb, da det gør træerne yngre end de i virkeligheden er.

Rahbek_Peter_Ilsøe_03
Vicedirektør Peter Ilsøe fra Naturstyrelsen gav de fejlagtige oplysninger på Altinget.dk

Tidligere angav styrelsen den korrekte alder af træerne, nemlig ud fra det år, træet spirede. Det fremgår af skovkort over Sonnerup fra 1971. Her angives alderen på de fældede bøge i Sonnerup skov til i 1971 at være 162 år gamle. Det betyder, at alderen af de fældede træer i 2010/2011 var 201 år, idet træerne havde en alder på 162 + 39 år = 201 år.

Hvor mange gamle træer, der er blevet hugget til brænde og flis i de senere år på trods af den interne 200 års-regel, er der ikke noget overblik over.

 

 

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.