Nervøst sammenbrud hos svineindustriens førstemand

HenrikMortensen_ole-thestrup

I “Borgen” fremfører svineformand Mortensens alter ego en ganske vellignende parodi på Mortensens hysteriske udbrud, men virkeligheden overgår endnu en gang fiktionen. Læs selv…

Svinefabrikant Henrik Mortensen indledte sin beretning på Danske Svineproducenters generalforsamling 22. januar med en række voldsomme udbrud, der mest af alt mindede om et nervøst sammenbrud for åbent tæppe.

Henrik Mortensen nærmest råbte følgende retoriske spørgsmål ud i den tungtpakkede sal:

– Har vi tillid til, at politikerne vil os det bedste i fremtiden og får sat nogle rammer for svineproduktionen, så det er muligt at være svineproducent i fremtiden?

– Har vi tillid til, at myndighederne vil behandle os ordentligt, når vi skal have lavet en ny miljøgodkendelse, eller når de kommer på besøg for at kontrollere, at det hele foregår efter reglerne?

– Har vi tillid til, at vores andelsselskaber kan give os en afregningspris og nogle indkøbspriser, som vi kan leve af?

– Har vi tillid til, at vores egne organisationer vil primærproduktionen det bedste og er skruet sammen, så det altid er landmandens ve og vel, der er i centrum?

– Har vi tillid til vores finansielle partnere, og kan vi regne med deres opbakning?

Henrik Mortensen besvarede selv de mange spørgsmål med et rungende NEJ. Svineindustrien kan ikke have den nødvendige tillid, som er en forudsætning for, at erhvervet har tillid til fremtiden og kan være et lokomotiv for vækst og nye arbejdspladser. Problemet er det enkle, at Mortensens falske eventyrfortælling er der ingen fornuftige investorer eller politikere, der tror på længere.

– Vi skal have tillid til, at alle de mennesker, jeg før nævnte, vil os det godt, hvis vi skal være parate til at investere i fremtiden og kunne tiltrække dygtige unge mennesker. Det kan vi ikke i dag, konstaterede Henrik Mortensen helt oppe i det hysteriske toneleje.

Han påstod, at landbrugsskolerne melder om katastrofalt få studerende på lederuddannelserne inden for svineproduktion, fordi der ingen er, som roser deres uddannelsesvalg.

– Og jeg kan godt forstå, at man kan være usikker på, om svineproduktionen skal være ens førsteprioritet. Ikke fordi arbejdet ikke er spændende – det kan jeg garantere for, at det er – men fordi det i en meget lang periode har skortet på den opbakning, vi fortjener, sagde Henrik Mortensen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.