Facaden fejler ikke noget på det 400 kvadratmeter store stuehus på Endrupholm A/S, som lokalt er døbt ‘Lille Amalienborg’, men ganske anderledes forhold hersker der på svinekødsfabrikken bag den statelige bygning. Foto: Carsten Sohl

Trods lovbrud på lovbrud kan landets største svineproducent fortsætte med at holde svin

Svineproducenten Martin Lund Madsen er atter dømt for at mishandle svin, men trods flere tidligere bøder for lignende lovbrud kan han fortsat producere svin. Stod det til Dyrenes Beskyttelse, burde der ske frakendelse af retten til at holde dyr. Martin Lund Madsen er Danmarks største svinekødsproducent med et årligt output på omkring 300.000 svin i forskellige størrelser.

Dyreværnssagen drejer sig denne gang om fem svin, der er blevet slået i forbindelse med transport fra en lokation i Varde Kommune. Dyrene blev slået flere gange med et stangformet objekt, hvilket resulterede i blødninger i over- og underhud, fedtvæv og til dels i den underliggende muskulatur. Tre af grisene er ifølge rettens dokumenter blevet påført en betydelig grad af smerte lidelse, angst og varige mén, imens der for to af grisenes vedkommende var tale om en smule lettere skader. Blødningerne blev opdaget, da dyrene ankom til Danish Crowns slagteri i Horsens.

Det skriver avisen JydskeVestkysten 27. oktober 2025.

DR-journalisten Anders Agger har i 2018 produceret et portræt af landets største svinekødsproducent Martin Lund Madsen. Vil du se det, så klik her. 

Den tiltalte Martin Lund Madsen mødte ikke op ved retsmødet, og det er derfor uvist, hvordan selskabet har stillet sig i forhold til anklagerne. Ny Endrupholm A/S har ikke ønsket at kommentere på sagen ifølge JyskeVestkysten.

Dyreværnschef Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse har denne kommentar: “Den her sag er jo desværre bare endnu en i en lang række, der viser, hvor utrolig lang snor der er til svineproducenter. Der er tale om en person, der er dømt 4 gange før. Det er jo nærmest umuligt at få frakendt retten til at have dyr, selv i grove sager med mange gentagelser over tid, fører det ofte kun til bødestraf.”

Sag på sag

Det er ikke første gang, at Ny Endrupholm og Martin Lund Madsen er i centrum for en sag om dyrevelfærd. I sin aktuelle afgørelse har retten i Esbjerg – ud over forholdenes grovhed – lagt vægt på, at Ny Endrupholm fire gange tidligere er idømt bødestraf for lignende lovbrud. I efteråret 2024 stadfæstede Vestre Landsret Kolding Byrets dom over svinekødsproducenten Martin Lund Madsen fra Ny Endrupholm. Anklagen lød her på, at 13 grise var blevet mishandlet med et slagredskab, og bøden lød på 350.000 kroner. Martin Lund Madsen havde i byretten nægtet sig skyldig og ankede derfor sagen til landsretten. Den eneste ændring blev dog, at landsretten hævede niveauet på bøden, som i byretten var fastsat til 250.000 kroner.

Også to gange i løbet af 2023 blev Ny Endrupholm A/S dømt for overtrædelse af dyreværnsloven, og det medførte bøder på henholdsvis 37.500 kroner og 68.500 kroner. Før disse to domme er Ny Endrupholm A/S tidligere straffet mindst otte gange. Det fremgår af byretsdommen den 1. december 2022:

  • Bødevedtagelse den 25. oktober 2013 af en bøde på 7.500 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået den 9. juli 2013.
  • Bødevedtagelse den 9. november 2015 af en bøde på 7.500 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået i tiden forud for den 25. maj 2015.
  • Bødevedtagelse den 10. november 2015 af en bøde på 25.000 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået i tiden før 2. juli 2015.
  • Bødevedtagelse den 9. maj 2018 af en bøde på 15.000 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået i tiden forud for den 18. oktober 2016,
  • Bødevedtagelse den 21. februar 2020 af en bøde på 30.000 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået i tiden omkring den 30. oktober 2018,
  • Bødevedtagelse den 4. september 2020 af en bøde på 80.000 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået den 24. maj 2019,
  • Bødevedtagelse den 13. november 2020 af en bøde på 18.000 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven begået den 14. juli 2020, og
  • Bødevedtagelse den 28. september 2021 af en bøde på 20.000 kr. for overtrædelse af dyreværnsloven, begået den 14. august 2020. Bøden er fastsat som en tillægsstraf til bødevedtagelserne af 4. september og 13. november 2020.

    Afbidte haler med vævsdød omkring den afbidte hale (til venstre) og blodig halespids, der vidner om nyligt halebid (til højre). Fotos: Fødevarestyrelsen.

Afbidte haler og dødt væv

Martin Lund Madsens svinekødsfabrikker har gentagne gange haft besøg af Fødevarestyrelsen, og det har medført flere indskærpelser. Under en kontrol fandt styrelsen det endda nødvendigt at aflive flere svin. Det fremgår af aktindsigter, som JydskeVestkysten har fået i kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsen, og som avisen beskrev den 18. marts 2025 i en artikel i serien om dyrevelfærd i Sønderjylland. Redaktionen på gylle.dk har haft aktindsigt i de samme dokumenter.

I alt har vi fået aktindsigt i 54 kontrolrapporter fra svinestalde i Syd- og Sønderjylland. Rapporterne er et udsnit af de 207 stikprøvebaserede basiskontroller, som Fødevarestyrelsen foretog i 2023 og 2024 i landsdelen. Fælles for de 54 kontrolrapporter er, at de alle har givet anledning til indskærpelser til den landmand, hvor kontrollen blev gennemført, men uden at der er foretaget politianmeldelser.

Dyreværnschef Yvonne Johansen, DB

Dyreværnschef Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse siger: “Det er helt og aldeles uacceptabelt, at dyrene er så pressede i de konventionelle stalde, at de bliver syge og skadet – og endda uden at de får den rette behandling”.

Kontrolrapporterne fra Fødevarestyrelsen hos Martin Lund Madsens svinekødsfabrikker fordeler sig således, at flere af dem er fra 2023, mens en enkelt er fra 2024. Tre af dem er givet til virksomheden Ny Endrupholm A/S, mens de resterende to er givet til Ny Vestergaard. Martin Lund Madsen står noteret som ejer af 50 procent af begge virksomheder, mens han også er eneste direktionsmedlem i ifølge JydskeVestkysten.

Kontrollerne er foretaget på de to selskabers adresser i Billund, Vejen, Varde samt to steder i Grindsted.

Gris der er halt på sine forben fra en af Martin Lund Madsens svinekødsfabrikker. Foto: Fødevarestyrelsen.

Der er særligt ét sted, hvor problemerne var iøjnefaldende mange. På Ny Endrupholms adresse i Vejen Kommune blev der kontrolleret i fire kategorier, og Fødevarestyrelsen fandt grund til at give indskærpelser i tre af dem. Besøget fandt sted den 11. august 2023.

I kategorien dyrevelfærd måtte Fødevarestyrelsen indskærpe, at dyr, der er syge eller tilskadekomne, skal have en passende behandling. Hvis svinet ikke kommer sig hurtigt, skal det enten aflives, eller en dyrlæge skal konsulteres. Hvis det er nødvendigt, skal dyret isoleres i et rum med tør og bekvem strøelse, hvis det er hensigtsmæssigt.

Fødevarestyrelsen konstaterede, at en gris på 30 kilo havde hjernebetændelse og hævelse på højre forben. Tre grise på 50 kilo med halebid var ikke opstaldet i sygesti. Den ene havde en nekrotiseret halespids – det betyder, at vævet omkring halespidsen er dødt.

Styrelsen fandt også tre andre grise på 50 kilo, hvoraf den ene var halt på begge bagben og halebidt. En anden havde også nekrotiseret halespids. Den tredje gris var halebidt. Alle tre grise stod i almindelig slagtesvinesti.

En gris på 10 kilo var også halebidt, mens en mindre gris var opstaldet i almindelig sti, mens den var halebidt og havde hævelse omkring haserne på begge bagben. I kontrolrapporten står der, at alle grise skulle være opstaldet i en sygesti eller alternativt flivet. Samtidig blev en del af grisene aflivet i forbindelse med kontrollen.

Her er lovteksten, som kan bruges til at frakende en person retten til at have med dyr at gøre.
Skærmbillede af JydskeVestkystens dækning af sagen.

Gentagne overtrædelser kan føre til forbud

Frakendelse af retten til at have med dyr at gøre, sker oftest først efter 2–3 tidligere sager eller advarsler. Domstolene vurderer især “evne og vilje” til at passe dyr. Hvis forholdene anses som grov uforsvarlig behandling, kan frakendelse dog ske allerede ved første dom, men størstedelen af frakendelser udspringer typisk af mangeårig dårlig drift.

Et eksempel kunne være dommen i 2020 over en sønderjysk svineproducent, der fik frakendt retten til at holde grise i 5 år efter flere tidligere bøder og betingede domme. Retten lagde vægt på, at tilsyn fra Fødevarestyrelsen gennem flere år havde påpeget de samme forhold (manglende halm, syge dyr uden behandling). Dommeren udtalte i forbindelse med den afgørelse, at “gentagne og systematiske overtrædelser trods myndighedspåbud” udløser frakendelse.

Dyreværnschef Yvonne Johansen fra Dyrenes Beskyttelse ser dog et lyspunkt forude: ”Regeringen vil hæve strafferammen for de alvorligste svigt af dyr til seks år. Det er en kæmpe sejr for os. Det betyder ikke bare hårdere straffe, men også bedre værktøjer og flere ressourcer til efterforskningen af sagerne. Det vil også give dyrlæger i kontrollen med landbrugsdyr stærkere incitament til at politianmelde. Det har vi virkelig brug for.”

Bannerfoto: Svinesti på Ny Endrupholm A/S. Foto: Fødevarestyrelsen.

Visited 814 times, 814 visit(s) today

Discover more from Gylle.dk

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Kommentarer

  1. Kernen i Axelborg-diktaturet er, diktatorerne gør lige hvad der passer dem. Hele landet er til deres rådighed. Småbøder ændrer ikke på det.

  2. Hvordan kan nogle mennesker spise det affaldskød?

  3. Jan Østergaard

    Fordi “Die Dumme Dänen” er ligeglade med hvad de spiser og elsker alt hvad der er billigt!
    De som kan huske at fra 1998 til 2004 drev Kvickly som den første kæde i verden sine egne bagerier som rent økologiske. Det holdt ikke længe!

    • Tag det roligt – 90% af svinekødet eksporteres og en meget stor del af det kød, vi spiser, importeres. Det siger sig selv, at 6 mio. danskere kan ikke spise 31 mio. svin om året, vel? Vi kan allerhøjest komme op på at fortære 4-5 mio. svin… Det er altså en eksportartikel, som mishandles på det grusomste…

  4. Jan Stampe Nielsen

    Alle gode indlæg in mente: Artiklen drejer sig om et afstumpet menneske, der ikke burde have mulighed for, eller lov til at have med dyr at gøre.
    Det kan forhindres, men det dem der har magten og midlerne til det – ikke.
    DET er SAGEN.

  5. Jan Østergaard

    Til redaktøren:
    Står du dermed inde for lødigheden af det konventionelt opdrættede kød dansken spiser?
    Det eksporteres, fordi det et endnu billigere at slagte svin i udlandet og meget af det vender tilbage i til DK forskellige former!

Skriv en kommentar