En fordobling af den økologiske grøntsagsproduktion og en seksdobling af produktionen af øko-frugt. Så meget skal der til, for at imødekomme den markant voksende efterspørgsel på økologiske varer, viser Økologisk Landsforenings nye prognose. Der er også brug for mere økologisk oksekød, brødkorn og foder. Foreningen har talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme.Det fremgår af en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening, 19. december 2016.

Danskernes køb af økologiske varer vokser så massivt, at der allerede i næste omlægningsrunde er behov for hele 60.000 nye økologiske hektar for at følge med efterspørgslen. Det viser en ny prognose fra Økologisk Landsforening.

– Danskerne lægger konstant flere og flere økologiske varer i indkøbskurvene, at det giver plads til markant flere øko-landmænd og øko-marker. Der er allerede 60.000 hektar under omlægning til økologi lige nu, men der skal yderligere 60.000 øko-hektar til for at matche efterspørgslen. Inden for alle områder er der behov for flere økologiske varer, men der er akut mangel på især økologisk frugt og grønt og foder, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

To mio. ekstra øko-dyr – behov for meget mere øko-foder

Foreningen har kontaktet de landmænd, der er i gang med at lægge om til økologi, samt de økologiske landmænd, der er ved at udvide deres produktion, for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der pt. er på vej. Det er således holdt op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

Prognosen viser bl.a., der er akut behov for at fordoble produktionen af økologiske grøntsager samt seksdoble den danske produktion af økologisk frugt.

Med vækstrater på 30-50 procent de senere år og samme forventninger til de kommende år, er der stor mangel på dansk økologisk frugt og grønt, siger Henrik Hindborg, som samtidig peger på, atder indenfor de næste to år samlet set vil være ekstra ca. to millioner økologiske dyr, der kommer ud under åben himmel.

– Der bliver derfor et meget stort behov for en større produktion af økologisk foder til den øgede husdyrproduktion. Helt konkret er der behov for yderligere cirka 80.000 tons handelsfoder.

Opfordring til landmænd: få et gratis omlægningstjek

Økologisk Landsforening opfordrer derfor alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek. Et omlægningstjek består af et uforpligtende besøg af en omlægningskonsulent, der vurderer gårdens styrker og svagheder i forhold til økologisk drift.

– Alene i år har foreningen gennemført mere end 250 omlægningstjek, og erfaringerne viser, at cirka halvdelen af de landmænd, der modtager et omlægningstjek, ender med at lægge om til økologi, siger Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Alle, der ejer eller driver jord, kan få et omlægningstjek. Det gælder også kommuner, fonde, interesseorganisationer og virksomheder, der administrerer jord.

Økologisk Landsforening har tilbudt omlægningstjek siden 2008. En del af indsatsen koordineres med kommuner, der ser økologisk drift som en vej til beskyttelse af drikkevand og natur eller som løftestang for erhvervsudvikling og lokale arbejdspladser.

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.