Gætterierne var mange. Hvad ville forsvareren for havbrugsejer Anders Østergaard Pedersen, Hjarnø Havbrug A/S komme op med i Horsens Ret tirsdag den 4. oktober.  Sagen var i april blevet udsat næsten et halvt år efter en sygemelding fra havbrugsejeren, så hvad nu?

Svaret kom prompte ved retsmødet start: Anders Østergaard Pedersen var stadig syg og skulle netop på dagen til læge kl.12 for at blive undersøgt.  Derfor var han ikke mødt op i retten.

Det skriver journalist Flemming Seiersen for gylle.dk.

Lægeundersøgelse samme dag som retsmødet

Dommer Kresten Trolle forlangte derfor en sygemelding senest kl. 13. Derfor blev retsmødet udsat i over 3 timer. Lægeerklæringen kom og dokumenterede, at havbrugsejeren ikke kunne møde op i retten. Derefter udsatte dommeren helt retssagen i et til halvandet år. I den periode skal havbrugsejeren have en personlig undersøgelse (er han modtagelig for fængselsstraf eller skal han have samfundstjeneste), og han skal mentalundersøges. Det havde hans forsvarer, Thomas Andreas Mikkelsen, foreslået tidligere på dagen under retsmødet.

“Og så er der gået 8-9 år, siden sagen startede med en anmeldelse fra Danmarks Sportsfiskerforbund om langt større opdræt i burene ved Hjarnø Havbrug A/S og Havbruget Hundshage A/S end tilladt. Faktisk fire gange så meget og deraf følgende forurening.”

Anklageren vidste på forhånd, at den tiltalte ikke kunne møde op

Gylle.dk-reporter, Flemming Seiersen, til højre og Gylle.dk-ekspert, fiskeribiolog Steen Ulnits, til venstre på vej til endnu en opsigtsvækkende dag i retten mod Hjarnø Havbrug.

Dagen før retsmødet havde havbrugsejerens forsvarer meddelt, at Anders Østergaard Pedersen ikke kunne møde op i retten på grund af sygdom. Men allerede siden midt i september havde anklageren, Pernille Moesgaard, vidst det efter mailkorrespondancer med forsvareren. Alligevel havde hun ikke allerede da krævet en lægeerklæring.

Juridisk skoleridt på den høje hest

Det juridiske skoleridt gik ud på, om Anders Østergaard Pedersen alligevel skulle have været mødt op i retten og derefter fået lov til at forlade retten, så han ikke bare var udeblevet. Det mente anklageren var en meget formel tilgang. Det afviste hans forsvarer. Han mente heller ikke, at retssagen kunne fortsætte, uden at havbrugsejeren havde mulighed for at kommentere de ting, som anklageren ville bruge i retten til at underbygge tiltalen mod ham.

Sagen udsat 2023-24 – startede i 2015

Så som beskrevet i starten af denne artikel er allerede ellers planlagte retsmøder i oktober, i november og december nu slettet i rettens kalender. Der skal fastsættes nye i 2023 eller 2024. I denne lange periode skal Anders Østergaard Pedersen gennemgå en personundersøgelse og en mentalundersøgelse. Og så er der gået 8-9 år, siden sagen startede med en anmeldelse fra Danmarks Sportsfiskerforbund om langt større opdræt i burene ved Hjarnø Havbrug A/S og Havbruget Hundshage A/S end tilladt. Faktisk fire gange så meget og deraf følgende forurening.

Anklageren kræver konfiskation af 191 mill. kr. og fængsel

Under mange havbrug er alt livet forsvundet, mens bunden er dækket af et lag slam.

Anklagemyndigheden kræver konfiskation af 191 mill. kr. fra havbrugene som ulovlig fortjeneste og fængselsstraf til havbrugeren. Det sidste skal som nævnt nu undersøges. Det næste er så, om de 191 mill kr. kan konfiskeres. Efter tiltalen blev rejst mod havbrugsejeren, blev firmaerne overført til hustruen. Holder det i retten?

Forureningen fortsætter

– Men selv om retssagen mod Hjarnø Havbrug og ejeren har kørt i årevis, fortsætter driften og dermed forureningen uhindret i Horsens Fjord. Det er det, der harmer mig mest, siger fiskeribiolog Steen Ulnits. Han har fulgt sagen meget tæt siden starten. Steen Ulnits var også med til retsmødet den 4. oktober: – Det er helt grotesk, hvad der er sket med udsættelser og juristerier, siger han. Men der er efterhånden ikke noget, der kan overraske mig i denne sag.

Steen Ulnits har skrevet 73 bøger om fiskeri og miljø i havet. Seneste debatbogen ”HAVmisBRUG” – også om havbrug og Hjarnø Havbrug.

– OG DE 77 RINGBIND – 4,5 REOLMETER – DER ER FORSVUNDET I POLITIETS VARETÆGT, ER DER STADIG INGEN FORKLARING PÅ.

Retssagen mod Hjarnø Havbrug udsat: – 4 reolmeter ringbind blev væk hos politiet

Kommentarer

 1. Torben Aagesen

  Ikke uventet – men det er ikke ok, at svineriet fortsætter.

 2. Jan Stampe Nielsen

  Sagen er en skændsel for juraen i Danmark, for retfærdighedsfølelsen og for det der er tilbage af vores havmiljø. Med alle de fiksfaserier, juridiske krumspring og politiske kandestøberier der findes og udøves, er jeg næsten sikker på at justitsministeriet kan gribe ind på flere måder. Men viljen er der ikke. Ligegyldigheden råder.

 3. Vidste det – selvfølgelig er manden da stadig syg, arme mand, det må virkelig være alvorligt 🙄
  Næhh sæt en detektiv på ham og hans familie, så er det nok ganske andre tilstande der råder!
  Jeg bliver simpelthen så TRÆT af at alle de undvigemanøvrer der straks godtages af retssystemet. Jeg ved godt hvem der nu sidder og skraldgriner mens formuen tælles.
  Det her burde slet ikke kunne lade sig gøre !!

 4. Lars Nielsen

  Han kan vel dømmes in absenstia.

  Hvor længe skanl han vedblive med at trække os rundt ved næsen.

 5. Havde det været en helt alm. lønmodtager eller arbejdsløs, så havde han blot fået en udeblivelsesdom.

  Nu må vi snart få lært det, det danske retssystem dømmer og straffer ikke velhavende borgere, retssystemet er netop indrettet til, at det skal beskytte overklassen, så pøblen ikke kan forgribe sig på deres formuer.

Skriv en kommentar