Denne grafik viser de 10 mest udbredte affaldsprodukter, der forurener verdens oceaner.

Ifølge en ny analyse offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability dominerer plastprodukter affaldet i verdenshavet. Finansieret af BBVA Foundation og det spanske videnskabsministerium fokuserede analysen på identificerbare emner, der var større end tre centimeter, så fragmenter og mikroplast er ikke medtaget. Plastposer til engangsbrug tegnede sig for den største andel af affaldsprodukter, der er dokumenteret på tværs af syv marine økosystemer, med 14,1 procent. Plastflasker var det næststørste produkt med 11,9 procent, mens madbeholdere og bestik fulgte efter med 9,4 procent.

Det skriver Niall McCarthy, den 11. juni 2021, for statista.com.

Undersøgelsen opregnede også andre almindelige affaldsprodukter i havene som indpakninger (9,1 procent), syntetisk reb (7,9 procent), fiskeredskaber (7,6 procent) og plasthætter eller låg (6,1 procent). Kystlinjer nær kyster og strande havde tendens til at rumme den højeste koncentration af affald, selvom især kasserede fiskeredskaber var koncentreret i det åbne hav, hvor det tegnede sig for mere end halvdelen af ​​alt dokumenteret affald.

Carmen Morales-Caselles

The Guardian citerede Carmen Morales-Caselles fra University of Cádiz i Spanien, der ledede forskningen. Hun sagde, at “vi var ikke overraskede over, at plast udgjorde 80 procent af affaldet, men den høje andel af take-away emballager overraskede os, og det var ikke bare McDonald’s affald, men også vandflasker og drikkeflasker som Coca-Cola og dåser”.

Morales-Caselles tilføjede, at “disse oplysninger vil gøre det lettere for beslutningstagere rent faktisk at gribe ind for at forsøge at lukke for kilderne til alt det affald, der strømmer ud i havet, snarere end blot at rydde det op.”

Også de danske kyster rammes af plastaffaldet:

Mikroplast flyder overalt på den jyske vestkyst

Bannerbillede: Plastaffald på kysten i Ghana/Wikiwand

Kommentarer

  1. Dengang jeg var ung i 70’erne, der var der flere af det man dengang betegnede som skøre dommedagsprofeter, der kom med spådomme om, at menneskeheden vil blive kvalt i plastaffald, og det er godt nok noget bizart, at vi her 50 år efter må konstatere, at de desværre er ved at få ret i mange af deres profetier.

  2. Carsten Troelsgaard

    Vores manglende evne til at bruge en affaldsspand og indædte lyst til at kyle affaldet ud af vinduet fortæller vel alt om “problemets karakter” ..
    Selv Vermelin er begyndt at snakke om at forbyde det offentlige at bruge gift i park & anlæg
    … så må miljøkriserne da snart være forbi ;o/

Skriv en kommentar