Denne grafik viser de 10 mest udbredte affaldsprodukter, der forurener verdens oceaner.

Ifølge en ny analyse offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability dominerer plastprodukter affaldet i verdenshavet. Finansieret af BBVA Foundation og det spanske videnskabsministerium fokuserede analysen på identificerbare emner, der var større end tre centimeter, så fragmenter og mikroplast er ikke medtaget. Plastposer til engangsbrug tegnede sig for den største andel af affaldsprodukter, der er dokumenteret på tværs af syv marine økosystemer, med 14,1 procent. Plastflasker var det næststørste produkt med 11,9 procent, mens madbeholdere og bestik fulgte efter med 9,4 procent.

Det skriver Niall McCarthy, den 11. juni 2021, for statista.com.

Undersøgelsen opregnede også andre almindelige affaldsprodukter i havene som indpakninger (9,1 procent), syntetisk reb (7,9 procent), fiskeredskaber (7,6 procent) og plasthætter eller låg (6,1 procent). Kystlinjer nær kyster og strande havde tendens til at rumme den højeste koncentration af affald, selvom især kasserede fiskeredskaber var koncentreret i det åbne hav, hvor det tegnede sig for mere end halvdelen af ​​alt dokumenteret affald.

Carmen Morales-Caselles

The Guardian citerede Carmen Morales-Caselles fra University of Cádiz i Spanien, der ledede forskningen. Hun sagde, at “vi var ikke overraskede over, at plast udgjorde 80 procent af affaldet, men den høje andel af take-away emballager overraskede os, og det var ikke bare McDonald’s affald, men også vandflasker og drikkeflasker som Coca-Cola og dåser”.

Morales-Caselles tilføjede, at “disse oplysninger vil gøre det lettere for beslutningstagere rent faktisk at gribe ind for at forsøge at lukke for kilderne til alt det affald, der strømmer ud i havet, snarere end blot at rydde det op.”

Også de danske kyster rammes af plastaffaldet:

Mikroplast flyder overalt på den jyske vestkyst

Bannerbillede: Plastaffald på kysten i Ghana/Wikiwand

Visited 5 times, 2 visit(s) today

Kommentarer

 1. Dengang jeg var ung i 70’erne, der var der flere af det man dengang betegnede som skøre dommedagsprofeter, der kom med spådomme om, at menneskeheden vil blive kvalt i plastaffald, og det er godt nok noget bizart, at vi her 50 år efter må konstatere, at de desværre er ved at få ret i mange af deres profetier.

 2. Carsten Troelsgaard

  Vores manglende evne til at bruge en affaldsspand og indædte lyst til at kyle affaldet ud af vinduet fortæller vel alt om “problemets karakter” ..
  Selv Vermelin er begyndt at snakke om at forbyde det offentlige at bruge gift i park & anlæg
  … så må miljøkriserne da snart være forbi ;o/

 3. Plast ser grimt ud i naturen, men hidtil er der altså ikke påvist alvorlige konsekvenser af det for økosystemer og arter.

  Plast er en ressource, der skal genanvendes eller – hvis det ikke er muligt – brændes af til gavn for energiforsyningen. Det på ikke smides ud i naturen, som man primært gør i fattige eller splittede lande (herunder USA). Og vi bør gå over til plast fremstillet af planter frem for klimabeslastende olie.
  Plast skal ses som en god ting i forhold til at undgå madspil og sikre hygiejne. Derfor har EUs kamp mod plastemballage en alvorlig bagside. Kampen mod plast foregår desværre ofte med hovedet under armen.

  Det er superfint af genbruge plast fra havet nu, men ressourcen forsvinder forhåbentligt, når og hvis vi globalt indfører strenge straffe for at sprede plast i naturen.

Skriv en kommentar