Sprøjtegift i halvdelen af konventionel frugt og grønt

rester-af-sproejtegifte-grafik_web

Så galt står det til med sprøjtegift hos kemilandbrugets producenter i forhold til økologerne.

Hvis du hellere vil undgå rester af sprøjtegifte end satse på, at de ikke er skadelige, så er det sikreste valg at vælge økologisk frugt og grønt.

Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsen, som offentliggøres midt i forhandlingerne om en ny pesticid-strategi. Der er i gennemsnit mere end 50 procent risiko for at få sprøjtegiftrester med i købet, når du vælger ikke-økologiske frugter og grøntsager. Det skriver Økologisk landsforening, 23. november 2016.

Der er rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i den danske dagligvarehandel. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2015 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticidrester. 67 procent af konventionel frugt og 39 procent af konventionel grønt indeholder sprøjtegiftrester.

PerKolster

Per Kølster, Økologisk Landsforening.

– Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologiske varer er langt det sikreste valg, hvis man vil være fri for at indtage rester af sprøjtegifte. Det bliver stadig flere danskere bevidste om. Og de vælger derfor økologi frem for at satse på, at de kemiske stoffer, der slår ukrudt, svampe og skadedyr ihjel, ikke er skadelige for mennesker, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og peger på, at det kommer til udtryk i et markant voksende salg af økologisk frugt og grønt i dagligvarehandlen – en stigning på hele 28 procent i 2015.

– Det er bekymrende, at der år for år viser sig at være rester af sprøjtegift i så stor en del af det konventionelle frugt- og grønt – både fra Danmark og udlandet. Det bør politikerne tage højde for i de aktuelle forhandlinger om den nye pesticidstrategi, siger Per Kølster.

I sit indspil til pesticidstrategien opfordrer Økologisk Landsforening bl.a. til, at der prioriteres forskningsmidler til økologi – da økologi er en sikker vej til nedbringelse af forbruget af sprøjtegifte.

Ritt_æble

Kan du købe dine æbler fra Ritt Bjerregårds æbleplantage, så er der ingen grund til bekymring over sprøjtegifte. Æblerne dyrkes økologisk.

God grund til forsigtighedsprincip
Fødevarestyrelsen vurderer, at giftrester under grænseværdien ikke er et problem for helbredet. Flere forskere har imidlertid udtrykt bekymring for ”cocktaileffekten” af flere forskellige typer af giftrester i kombinationen med hinanden. Og professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean, har slået alarm over de skadevirkninger, som giftstofferne har på børns hjerner.

– Danskerne har således god grund til at handle efter forsigtighedsprincippet. Ikke mindst forældre med helt små børn er ofte meget påpasselige med ikke at udsætte deres børn for skadelige stoffer. Derfor er det også netop børnefamilierne, som er den altdominerende drivkraft for væksten i det økologiske salg, siger Per Kølster.

Flest sprøjtegiftrester i udenlandsk frugt og grønt
Fødevarestyrelsen foretog i alt 2.585 stikprøver i 2015. Der blev fundet rester af sprøjtegift i 52 procent af dansk konventionel frugt, mens andelen af prøver med fund produceret i øvrige EU-lande og lande uden for EU var henholdsvis 69 og 73 procent.

I 23 procent af de konventionelle danske grøntsager blev der fundet rester af sprøjtegift, mod hhv. 50 og 42 procent af grøntsagerne produceret i EU og uden for EU.

I seks af de økologiske prøver af frugt og grønt blev der påvist rester af sprøjtegifte – svarende til 2,7 procent: én prøve af dansk oprindelse og fem prøver af udenlandsk oprindelse. I ingen tilfælde blev det vurderet, at der var tale om tilsigtet anvendelse eller overtrædelse af økologireglerne.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.