agerrævehale
Agerrævehale kan skabe store ukrudtsproblemer for kornavlere, der ensidigt dyrker hvede eller byg i årevis.

Det er ikke underligt, at hvede- og bygdyrkende landmænd i Europa og Australien har problemer med at bekæmpe rajgræs og agerrævehale. Disse planter har et ”supergen”, der gør nogle stammer resistente over for alle kemiske ukrudts-midler.

“Der er tale om en generel afgiftningsmekanisme, på samme måde som kræfttumorer kan uskadeliggøre lægemidler mod kræft,” siger Robert Edwards fra University of York, England.

Den gode nyhed er, at hvis genet kan neutraliseres, vil det fjerne plantens modstandskraft med et slag. Det ville være meget velkomment i landbrugskredse, da enårig rajgræs og agerrævehale udgør et voksende problem for kornproducenter. I Australien, for eksempel, kan disse græsplanter ødelægge hele høsten visse år.

De fleste former for resistens mod sprøjtemidler virker på den måde, at planten kan ”sabotere” det specifikke mål, som ukrudtsmidlet er rettet mod. Men de besværlige græsser har et gen kaldet AmGSTF1, der producerer et enzym, der kaldes glutathion transferase (GST), og dette enzym får planten til at producere store mængder af beskyttende antioxidanter.

Disse antioxidanter neutraliserer på kemisk vis mange giftstoffer, på samme måde som humane tumorer – som også producerer glutathion transferase – kan modstå mange antikræftlægemidler.

Da Robert Edwards overførte AmGSTF1-genet fra agerrævehale til ukrudtsplanten almindelig gåsemad, blev den også resistent overfor kemiske ukrudtsmidler. Dermed var supergenet identificeret.

Læs hele historien her:

www.newscientist.com/article/dn23314-master-gene-helps-weeds-defy-all-weedkillers.html

Journal reference: PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1221179110

 

Visited 20 times, 4 visit(s) today

Comments are closed.