Tre år efter den første politianmeldelse af kvotekongerne – de sidder på næsten 70 % af de danske fiskekvoter – har Bagmandspolitiet nu rejst tiltale mod i alt 10 personer i sagen. En af de 10 er hovedmanden. Bagmandspolitiet kræver 232 mill. kr. konfiskeret, som de mener han har tjent på ulovlig stråmandsvirksomhed. Det vil sige, at han i forskellige stråmands-virksomheder har erhvervet og ejer fiskekvoter, som reelt ikke tilhører ham.

Flemming Seiersen

I alt ejer hovedmanden i sagen fiskekvoter til en værdi af 730 mill.kr. Ifølge dagbladet Politiken er hovedmanden fiskeskipper Henning Kjeldsen i Skagen, ejeren af selskabet Gitte Henning A/S.

Bagmandspolitiet vil ikke oplyse navnene på de 10 tiltalte og altså heller ikke på hovedmanden.

Bagmandspolitiets pressetalsmand i kvotekonge-sagen, Jens Fuglsang Edelholt, opfordrer i stedet www.gylle.dk til at søge aktindsigt i tiltalen. Så vil vi nok få navnene, så det har vi gjort.

Vi har også – forgæves – forsøgt at få en kommentar fra statsadvokat Per Fiig fra Bagmandspolitiet, der står bag oplysningerne om de rejste tiltaler.

I en lille jolle

https://gylle.dk/halvandet-aar-efter-politianmeldelsen-endnu-ingen-afgoerelse-om-kvotekongerne/

Den formodede hovedmand, Henning Kjeldsen, er ejer af Danmarks største fiskekutter, ”S 349 Gitte Henning”. Den er 87 meter lang, 20 meter bred og har kostet 230 mill. kr. Kutteren er særdeles luksuriøst udstyret. Henning Kjeldsen anses i øvrigt for at være milliardær. I 2018 tjente han 128 mill. kr. efter skat. i 2019 anslås hans fortjeneste til 100 mill. kr. efter skat.

Under optakten til kvotekonge-sagen blev Henning Kjeldsen især kendt for nogle fiskekvoter, der viste sig at høre til en lille jolle, som stod i hans kones navn. Altså ikke ligefrem en fiskekutter, der kunne fiskes fra.

Udover Bagmandspolitiets krav om konfiskation af 232 mill. kr – helt nøjagtigt 231.998.711,69 kr. kræver de også hovedmanden idømt en bøde. Hvor stor vil statsadvokat Per Fiig dog ikke oplyse. Tiltalen er rejst efter straffelovens paragraf  75 stk. 1, jævnfør paragraf 76, stk. 1 og 4 om konfiskation og bøde. der er altså ikke krav om fængsling. Derimod krav om, at hovedmanden frakendes retten til at drive erhvervsmæssigt fiskeri.

Der er også rejst tiltale mod en revisor og en advokat. Advokaten kræves frakendt retten til at udøve advokatvirksomhed. En tiltalt revisor kræves frakendt retten til at fungere som registreret revisor og til at udøve anden revisions-virksomhed.

Søgelys på Lars Løkke-ven

Som sagt vil Bagmandspolitiet ikke oplyse navnene på de i alt 10 tiltalte, men en anden stor fiskeskipper i Thyborøn, John-Anker Hametner Larsen, har tidligere være nævnt i kvotekonge-sagen. Det var ham, der inviterede daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen med til fiskernes årlige torskegilde i Thyborøn. Det var også ham, der stillede et gratis sommerhus til rådighed for statsminister-parret og inviterede dem med til en stor fest.

I øvrigt var det bl.a. opmærksomheden mod kvotekongerne som Henning Kjeldsen og John-Anker Hametner Larsen, der var årsagen til, at den tidligere fødevareminiter Esben Lunde Larsen blev frataget fiskeriet som ansvarsområde. Han havde nemlig ikke fortalt Folketinget om forslag til, hvordan kvotekongernes dominans i dansk fiskeri kunne fjernes. Det undskyldte han meget over for Folketinget, men det hjalp ham ikke. Senere gik han selv.

Håndteringen af fiskekvoterne kørte helt af sporet unden den daværende fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V). Ministeren måtte tåle den ydmygende degradering at miste fiskeriområdet, men da var det for sent at rette op på sagerne omkring kvotekongerne. PR-foto fra Miljøministeriet.

Et levn fra Lunde Larsens ministertid

Så alt i alt en sag med store konsekvenser begyndende med en politi-anmeldelse. Den kom i juni 2017 fra Fiskeristyrelsen mod kvotekongerne for bl.a. stråmandsvirksomhed, dokumentfalsk, overtrædelse af fiskeriloven og forkerte oplysninger om ejerskab af fiskefartøjer og fiskekvoter.

For at fuldende billedet af en helt skandaløs sagsbehandling trak Fiskeristyrelsen i den indledende fase pludselig politianmeldelsen tilbage. Derefter blev to embedsmænd i styrelsen fyret, og politianmeldelsen indgivet igen. Siden har sagen så kørt i Bagmandspolitiet i næsten to og et halvt år. Tæt overvåget af www.gylle.dk , som er det medie, der har fulgt sagen tættest og mest konsekvent. Det vil vi blive ved med.

Visited 27 times, 8 visit(s) today

Kommentarer

  1. Jan Stampe Nielsen

    Det er dejligt, at at Gylle.dk vil blive ved med at følge sagen. Men det kunne være rart om det samme gjaldt de folkevalgte, men de har jo desværre mere travlt med at stå forrest foran de rullende kameraer i den uendelige og ulidelige strøm af ligegyldige pressemøder. Det er lige før at Trump ikke kan være med.

  2. Pingback: 33. retsmøde i kvotekonge-sagen: Beregningen af konfiskations-kravet på 231 mill. kr. og en bøde drages i tvivl | Gylle.dk

Skriv en kommentar