Værsgo at spise – direkte fra sydens sol i Spanien til de danske supermarkeder. Foto fra COOP-butik 31. 3. 2024

Supermarkeder over hele landet skyder den ny jordbær-sæson i gang med friske, importerede røde bær fra Spanien. De kommer med sydens sol, men også med en tung last af kemi. DTU Fødevareinstituttet tager fire gange om året prøver af forskellige fødevarer både danske og udenlandske, for at kontrollere eventuelle rester af sprøjtemidler. Og deres seneste tal fra 2021 viser, at 86 % af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 % for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær, og sandsynligheden taler for, at de er spanske

Rita Cancino Troncoso

Rita Cancino Troncoso har skrevet om ”Jordbærdyrkning i Spanien” i Den Store Danske på lex.dk. Troncoso er lektor emerita fra Aalborg Universitet. Du kan læse hendes beretning om de søde bær her:

Spanien er den største producent af friske jordbær (Fragaria x ananassa) i Europa med en produktion tæt på 300.000 ton om året. Denne produktion af røde bær er koncentreret i Huelva-provinsen. Den udgør 98 % af den samlede nationale produktion og tæt på 30 % af produktionen i Europa.

Jordbærproduktionen i denne region har gennemgået en konstant diversificering, idet den har indarbejdet nye afgrøder. Den har nået et samlet areal på mere end 6.295 hektar.

Jordbærfarmene nær Doñana-parken

Kæmpe jordbærplantager strækker sig over 100 kvadratkilometer nord og vest for Doñana-parken. De fleste af de jordbær, der oversvømmer supermarkeder i Tyskland, Østrig, Schweiz og Luxembourg om foråret, dyrkes under plastik. Den røde frugtvirksomhed, især jordbær og hindbær, er sammen med turisme den vigtigste økonomiske sektor i provinsen Huelva.

I årtier er antallet af jordbærfarme i Doñana-parkens vandskel vokset, fordi europæernes sult efter jordbær er stigende. De spanske jordbær er normalt billigere end dem, der dyrkes i nord- og centraleuropæiske lande. Spanske politikere fra alle partier har altid været glade for denne stigning i efterspørgslen, men de har lukket øjnene for det massive tyveri af vand fra landmændenes side i form af ulovlige brønde.

Amerikanerne kender også til problemet med de kemibelastede søde jordbær. Billedet her er taget i Watsonville, Californien, omkring  50 yards fra Pajaro floden. Foto: Jerry Burke/Flickr

Ulovlig dyrkning af jordbær

EU-Domstolen dømte i 2021 Spanien for overudnyttelse af grundvand i området ved Doñana-parken og utilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger for parken. Siden da er presset steget på den ulovlige dyrkning af jordbær. Den nationale vandbeskyttelsesmyndighed påbegyndte inspektioner for at opspore vandtyvene, og Miljøministeriet greb ind og forseglede hundredvis af ulovlige brønde med gravemaskiner og cement. Ikke altid med succes: Nogle landmænd fik grundvand andetsteds fra.

Derudover føres endnu en vandkrig: mellem landmænd, der har lovlige rettigheder til vand, og dem, der ulovligt vander deres marker med grundvand.

Klimaforandringerne forværrer problemet. Manglen på vand udtørrer også flere og flere jordbærmarker. Ifølge Freshuelva Regional Farmers Association vil dette års afgrøder sandsynligvis være 30 procent mindre end sidste års.

Selv på de mest moderne gårde forbruges der hundrede liter til at producere et kilo jordbær.

Skrevet af Rita Cancino Troncoso: Jordbærdyrkning i Spanien i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 31. marts 2024 fra https://denstoredanske.lex.dk/Jordb%C3%A6rdyrkning_i_Spanien

Bannerbillede: Dagens tilbud hos Coop 31. marts 2024.

Kommentarer

  1. Jan Østergaard

    Ja, det er rystende som med det meste al anden konventionel udenlandske frugt – og grønsagsproduktion.
    MEN, det er ikke mindre rystende at 90-98% af danskere (mit estimat) køber alle disse smagløse,
    impotente samt oversprøjtede frugter og grøntsager året rundt (de er jo billige), i stedet for at vente til de er fremme på det danske marked, økologiske, årstidsbestemte og måske en anelse dyrere, (men så får jord og grundvand til gengæld en sober behandling.
    mvh Jan Ø

  2. De hjemmelige forbrugere er desværre ilde stedt, for der kan næsten ikke købes økologiske jordbær i de danske dagligvarebutikker, prisforskellen mellem jordbær, der er industrielt produceret med sprøjtegifte og kemiske gødningstoffer, og så økologiske jordbær er så stor, at dagligvarebutikerne fravælger, at sælge de økologiske jordbær.

    Så uanset om det er danske eller udenlandske jordbær, som bliver serveret, så må jordbærspiserne leve med, at der er en meget stor sandsynlighed for, at de sammen med jordbærerne får en god portion sprøjtegift, og bær som ikke indeholder meget andet end vand og NPK.

    Derfor er jeg meget glad for, at vi kun spiser økologiske jordbær af egen avl, som vi med sikkerhed ved, ikke er blevet sprøjtet med gift, eller er dyrket ved brug af kemiske gødningstoffer.

    Hvis man selv vil dyrke økologiske jordbær, så handler det om, at man skal vælge en af de gamle danske sorter, som stammer fra tiden før sprøjtegifte og kemiske gødningstoffer, de har en kort sæson, og de giver kke så store bær, og de skal helst spises inden for et døgn efter at de er blevet plukket, men man får til gengæld nogle jordbær, som virkelig smager af dansk højsommer.

  3. Jan Østergaard

    Senga Sengana!!!! men dem er der ingen yngre som kender, ligesom de ikke ved hvad en CD er :-)

Skriv en kommentar