Venstre-formand har fået nok af landbrugets brok

Toneangivende Venstre-folk er ved at have fået nok af de aggressive landmænd i protestorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Karsten Skov er e af dem.


Lokal Venstre-formand advarer nu åbent mod at blive slået i hartkorn med et landbrug, der ligger i åben krig med resten af samfundet. Det fremgik af formandsberetningen i Venstre-vælgerforeningen for Stevns Kommune, der blev aflagt 25. februar 2019 af formanden Karsten Skov.

Ifølge referatet i Dagbladet udtalte formanden sin bekymring for det kommende valg til Folketinget, fordi partiet i for høj grad har solidariseret sig med landbrugets mange krav. Formanden udtalte bl.a. at ”hvis Venstre skal vinde det kommende folketingsvalg, kræver det, at partiet appellerer til vælgerne i byerne. Ellers risikerer partiet at tabe den grønne dagsorden med et brag.”

På vælgerforeningens generalforsamling fastslog Karsten Skov, at i de seneste 17 år – hvoraf Venstre har regeret de 13 – er andelen af grøn strøm tredoblet til at udgøre godt halvdelen af den samlede elforsyning. Alligevel kan det være svært at være grøn venstremand eller -kvinde, mente Venstres formand og sendte en stikpille til landbrugs-Venstre med en anekdote fra sit virkelige liv:

”Jeg læste forleden en artikel med overskriften: Forskellen på industrien og landbruget? Det er høreapparatet. Mens Dansk Industri opfordrede flere erhvervsfolk til at gå ind i samfundsdebatten, truede en landbrugsorganisation Venstre med, at mange landmænd ville undlade at stemme ved kommende valg. Skal Venstre vinde valg, skal vi have byvælgerne med. Hvis Venstre slås i hartkorn med et landbrug, der groft sagt ser en omverden fyldt med uforstand og utidig indblanding fra bymennesker og naturfredningsfolk, embedsmænd, forskere og øko-romantikere, taber vi den grønne dagsorden med et brag,” sagde Karsten Skov.

Her præsenterer Karsten Skov sig selv og sin politik.

En klods om benet

Den artikel, som Venstre-formanden henviser til, er et større debatindlæg i Jyllands-Posten Finans af Anders Heide Mortensen den 19.2. 2019. Han indleder med denne konstatering:

Den nordjyske proprietær Flemming Fuglede Jørgensen er formand for Bæredygtigt Landbrug. Foto: Screendump/DRDeadline.

”Samme dag, som Dansk Industris formand, Lars-Peter Søbye, opfordrede flere erhvervsfolk til at gå ind i samfundsdebatten, truede Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, Venstre med, at mange landmænd ville undlade at stemme ved det kommende folketingsvalg. Af vrede og frustration.

Jørgensen og Bæredygtigt Landbrug er særligt de store landmænds talerør. Godsejernes og proprietærernes. Torsdag den 13. februar 2019 erklærede han sin udtalte mistro til, at Venstre stadig er landbrugets parti. Det har han gjort før. I 2018 blandt andet 28. oktober og 7. november.

Søbye er talsmand for Dansk Industris medlemsvirksomheder. Torsdag den 13. februar 2019 udpegede han ”fuldstændigt uacceptable eksempler på, at man ikke har drevet virksomhed på en ordentlig måde”. Blandt andet landede hans finger på Danske Bank og Falck. Her appellerede Søbye til, at flere erhvervsledere gik ind og tog del i samfundsdebatten. Fordi dårlige enkeltsager, der drives frem af sociale medier, ellers kom til at dominere billedet af erhvervslivet.

Visible difference?

Mon ikke.” (…)

Lars Søbye, DI. Foto: DI/Hans Søndergård.

Slukket høreapparat

Heide Mortensen funderer videre over forskellen mellem de to. Jørgensen oplever han som opfyldt af harme, vrede og temperament på ”halvpermanent” basis, mens Søbye beskrives som kontrolleret og analyserende.

Heide Mortensen slutter sit indlæg med denne konklusion:

”Hvis man som organisation indgiver en kollektiv trussel om at afstå fra at stemme – for at få sine synspunkter igennem – så har man slukket for høreapparatet. I et parlamentarisk demokrati er der ingen, der får lavet love om og ændret rammevilkår ved at melde sig ud af den store samfundssamtale. Ingen. Tåberne og fjenderne forsvinder ikke af at slukke for lyden. Og for vennerne bliver man en klods om benet.

 Punktum.”

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk

Comments

comments

En kommentar til Venstre-formand har fået nok af landbrugets brok

  • Jørn From skriver:

    Hvis man ikke vil være en del af samfundet (støttekroner undtaget) er det vel ingen grund til at stemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.