SvinerietDR
De to TV-værter, kokken Thomas Rode (tv.) og direktør Søren Gade (i midten) på besøg hos Søren Gades arbejdsgiver, Asger Krogsgaard. Foto: DR.

Danmarks Radio har med DR2-programmet “Hele Svineriet” overtrådt en stribe skrevne og uskrevne regler for public service-stationens troværdighed. Det mener en række kritikere ifølge dagbladet BT, 16.11.

Programmet, der blev sendt lørdag aften 16.11, foregav at behandle alle aspekter omkring den omdiskuterede danske industriproduktion af op mod 30 mio. svin om året, men en række afsløringer synes at vise, at helaftensudsendelsen var tilrettelagt og gennemmanipuleret af direktør Søren Gade fra den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer.

Hos DR2 har programredaktør Peter Gren Larsen indrømmet, at han havde accepteret, at hovedkildens TV-folk selv producerede det centrale indslag i helaftens-udsendelsen, men han fastholder, at det er DR2, der har bestilt programmet. Hvordan betalingen for programmet er blevet fordelt, er dog ikke oplyst.

Programredaktøren accepterede også, at begge programværter er eller har været økonomisk afhængige af det største svineslagteri herhjemme. Endelig lukkede han øjnene for, at den udvalgte svinefabrik, der blev besøgt i udsendelsen, tilhører formanden for virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.

SusanneHerfeldt
Direktør Susanne Herfeldt, DN.

Danmarks Naturfredningsforenings direktør Susanne Herfeldt finder det er betænkeligt, at producenten af landbrugets egne tv-programmer nu også leverer tv-programmer om landbrugsproduktion til DR.

-Det klæder ikke en public servicekanal som DR2 at bringe et program om svineproduktion, som er produceret af et tv-selskab, der har landbrugets brancheorganisation som storkunde. Det burde i hvert fald få alle alarmknapper til at lyse rødt hos DR2’s redaktører, for hvordan kan sådan et program være objektivt, spørger Herfeldt.

Det er tv-produktionsselskabet Complot og det lille vestjyske kommunikationsbureau Ansatz, som har produceret udsendelsen “Hele Svineriet” til DR2 temalørdag på vegne af Landbrug & Fødevarer.

Complot skriver på selskabets hjemmeside, at man siden starten af 2010 har leveret mere en 50 programmer til LandTV, og at programmernes indhold er skruet sammen af Landbrug & Fødevarer selv i samarbejde med kommunikationsbureauet Ansatz. Programmerne bliver annonceret af Landbrug & Fødevarer på organisationens hjemmeside som egenproduktioner. Det forekommer derfor ganske forbløffende og ikke troværdigt, at DR2 ikke har været klar over, at den virkelige producent bag udsendelsen var Landbrug & Fødevarer.

I udsendelsen “Hele Svineriet” optrådte der to værter, der var udvalgt af Complot.

Den ene var direktør Søren Gade fra Landbrug & Fødevarer (fhv. forsvarsminister og Venstre-politiker). Hans rolle betragtes især som problematisk, fordi Søren Gade som direktør for L&F har en økonomisk klemme på tv-produktionsselskabet Complot, der stort set lever af programmer til Søren Gade og L&F. At Gade selv optræder som den gennemgående figur med masser af taletid i programmet, betragtes af mange kritikere som en helt urimelig sammenblanding af interesser, der normalt aldrig accepteres i Danmarks Radio.

Den anden vært i udsendelsen var køkkenchef Thomas Rode fra restaurant Kong Hans i København. Rode har tidligere været på lønningslisten hos Danish Crown, det største danske svineslagteri, for hvem han skrev kogebogen ”Det handler om mad” i 2011. Rode er kendt som en dygtig kok, men også som en ivrig fortaler for den såkaldte stenalderkost, som blandt andet går ud på, at man skal spise meget mere kød, herunder svinekød. Han er ikke ekspert på nogen måde, men en karismatisk kok.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening forsvarer DR2- programchef Peter Gren Larsen de utraditionelle værtsvalg med følgende argumenter: -Vi har gjort os mange overvejelser om, hvem som skulle være vært på programmet, og ideen med at lade Søren Gade være den ene af de to værter er jo at lade svineproducenterne komme rigtigt til orde. Som en slags modvægt til bonderøven, der render rundt som lykkelig økolog, der ikke skal leve af det. Og når vi vælger en kok i stedet for eksempelvis en naturformand som den anden vært, så er det jo fordi, kokken taler om det, vi kommer i munden, og det er noget, seerne kan forholde sig til. Det er jo lørdag aften, og det skal helst være underholdende. Man kan selvfølgelig altid stille spørgsmål til, om de matcher hinanden, men det synes jeg i og for sig, at de gør.

DC_Næstforman
Svinefabrikant Asger Krogsgaard er arbejdsgiver for direktør Søren Gade. Foto: DC.

Endelig er det kommet frem, at den svinefabrik ved Ringkøbing, der blev besøgt i udsendelsen, og hvis ejer, Asger Krogsgaard, medvirkede i programmet med et fagligt forsvar for industriproduktionen af svin, er bestyrelsesmedlem i Danish Crown.

Hvad der imidlertid anses for endnu mere belastende er, at Asger Krogsgaard også er formand for virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer. Det betyder, at Krogsgaard er folkevalgt arbejdsgiver for direktør Søren Gade, og det gør valget af netop Krogsgaard som talsmand for svineproduktionen uhørt. Ikke mindst fordi der intet oplyses om dette sammenfald af interesser og afhængigheder.

SG-Price
TV-kokken kvitterede to måneder efter successen på Bornholm med at invitere Søren Gade til en gang svinekød i Prices TV-madprogram i bedste sendetid. Foto: DR.

Direktør Søren Gade, der selv betegner sin profession som “overlobbyist for landbruget” (JP 14/7), har tidligere på efteråret været i konflikt med DR’s etiske regler. Direktøren optrådte som gæst hos kokken Adam Price i TV1- madprogrammet “Price inviterer” 18. september, hvor de to sammen tilberedte noget svinekød. Internt blandt DR-medarbejdere har man omdøbt programmets titel til “Price kvitterer” for den økonomiske forbindelse mellem Price og Gade. To måneder tidligere havde Adam Price været hyret for et 5-cifret beløb til at optræde som Landbrug & Fødevarers trækplaster på Folkemødet på Bornholm. Ved den lejlighed stod han også skulder ved skulder med Søren Gade, men var altså betalt for det.

DR-ombudsmanden Jacob Mollerup er gået ind i sagen og har præsenteret dele af kritikken for den ansvarlige DR2-programchef Peter Gren Larsen. Denne fastholder dog, at udsendelsen ”Hele Svineriet” var et forsvarligt journalistisk produkt, og påstår, at DR2 selv har bestilt programmet i den viste form og med kendskab til både økonomiske og andre kritiserede forhold.

 

Se listen over “undladelsessynder” i “Hele Svineriet”.

Efter udsendelsen har den deltagende økolog taget skarp afstand fra DR2-manglende redigering af udsendelsen.hjemmesiden skriver Tine Thybo bl.a.

“DR2 giver i mere end en time Søren Gade mulighed for at give et helt forfejlet billede af økologisk svineproduktion. Samtidig får den konventionelle svineproduktion god reklame af DR2 og Complot, som står bag programmet, hvor alt kun ses fra én side. Det er tankevækkende, at Søren Gade har en så ringe og forkert viden om økologisk svineproduktion, når han egen organisation ellers kan oplyse følgende. Det er desuden underligt, at DR2 har undladt at kigge lidt i DR’s egne arkiver, hvor man ellers kan se flere sider ved konventionel svineproduktion.”

Danmarks Naturfredningsforening har 19/11 indsendt en klage til Danmarks Radio over den manipulerende udsendelse. Læs klagen her.