Økodag-2015-oekologisk-Landsforening-foto-UffeKjaer-4-1-
Et rekordhøjt antal forbrugere så økokøerne danse. Foto: Uffe Kjær/ØL.

Et rekordstort antal forbrugere i skikkelse af 247.000 danskere var med til at fejre øko-køernes forårsfest på gårde overalt i landet, og dermed satte Økodag igen tilskuerrekord. H.K.H. Kronprinsesse Mary og kronprinsparrets tre mindste børn deltog i åbningen, så økodagen har nu fået royalt islæt.

I alt har mere end én million gæster nu været med til at lukke de økologiske køer på græs, siden den første Økodag løb af stablen i 2005. I år satte eventen igen rekord med 247.000 gæster på 75 økologiske gårde, og øko-køerne hoppede og sprang ud på marken. Det skriver Økologisk Landsforening 20. april 2015.

Økodag-2015-Økologisk-landsforening-foto-RasmusBluhme-23-
Blandt de tusindvis af tilskuere til køernes forårskåde dans, var kronprinsesse Mary, prinsesse Isabella, prins Vincent, prinsesse Josephine ved den officielle åbning af Økodag på gården Bækkenstoft i Lejre Kommune på Sjælland. Foto: Uffe Kjær/ØL.

Trods det markante forbrugerkrav understøtter den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer den modsatrettede udvikling, hvor køer er lukket inde hele livet. I 2003 kom stadigvæk tre ud af fire (75 pct.) konventionelle køer på græs, men siden da er tallet reduceret drastisk. Ifølge Landbrug & Fødevarer er det i dag (2013) kun 15 pct. af de konventionelle køer, der nogensinde ser solen og græsset. Dermed dementerer de konventionelle kvægbrugere den ofte fremsatte påstand om, at danske landmænd kun producerer de varer, som forbrugerne foretrækker.

– Det er fantastisk, at så mange danskere år efter år tager ud og deler oplevelsen af de dansende øko-køer med de økologiske landmænd til Økodag. Det er utroligt smittende at mærke køernes begejstring for at komme ud på marken, og her oplever danskerne “live”, hvilken forskel de gør, når de køber økologisk mælk, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og påpeger, man som forbruger kan være med til at sætte køerne fri ved at vælge øko-mælk.

 

Comments are closed.