Æbler kan blive fri for giftrester trods sprøjtning

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPesticidrester påvises i næsten halvdelen af al frugt herhjemme, der dyrkes med sprøjtemidler, men det forhold håber et forskerhold fra Århus Universitet at ændre med et nyt projekt. Det skriver FødevareWatch 6. januar 2015.

Holdet har fundet frem til, hvordan man kan sprøjte frugten, uden at det efterlader giftrester, og deres forskningsresultater skal nu afprøves i praksis på tre erhvervsplantager.

Projektet løber i tre år, og ideen er at teste, om den såkaldte nulreststrategi, hvor man undlader at sprøjte frugten fra afblomstring og frem til høsten, kan fungere i det virkelige liv.

Marianne Bertelsen

Seniorforsker Marianne G. Bertelsen, Århus Universitet.

Det fortæller seniorforsker Marianne G. Bertelsen.

”Med dette projekt kan vi få en bedre forståelse for om og i givet fald hvor stor en del af den danske æbleproduktion, der ville kunne produceres fri for sprøjterester. Og ved at reducere forekomsten af råd gennem brug af optimerede teknologier kan vi reducere spildet af frugt på lager,” udtaler Bertelsen i en pressemeddelelse.

Projektet ’Dansk frugt uden sprøjterester’ er blevet til i samarbejde med GartneriRådgivning og har modtaget 4,8 mio. kr. i støtte fra Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) i Fødevareministeriet.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.