Forbundskansler Angela Merkel har en forskerkarriere indenfor naturvidenskab og ved derfor, hvad hun taler om i sagen om glyphosat. Foto: Wkipedia

Anvendelsen af Bayers omstridte ukrudtsmiddel glyphosat, der er genstand for mere end 10.000 retssager om kræftrisiko i USA, vil til sidst dø ud, har den tyske forbundskansler Angela Merkel udtalt i det tyske parlament.Det skriver nyhedsbureau Reuters den 26. juni 2019.

Merkels nye kommentarer betyder en opstramning af hendes koalitionsregerings holdning til at begrænse brugen af glyphosat som et skridt på vejen til helt at udfase brugen og samtidig indføre skrappere betingelser og større begrænsninger for nye sprøjtegifte, der vil ind på markedet.

“Tingene udvikler sig, og vi vil til sidst komme til et punkt, hvor glyphosat ikke længere kan anvendes,” sagde Merkel til lovgiverne i parlamentet, som rapporteret af Reuters. Forbundskansleren tilføjede, at en gradvis udfasning af glyphosat, eller RoundUp, ikke burde belaste landbruget.

Bayer AG, der producerer sprøjtegiften efter at have overtaget kemigiganten Monsanto, står over for retssager med end 13.400 sagsøgere i USA, som hævder, at ukrudtsmidlet forårsager kræft. En jurykendelse med en erstatning på over to milliarder dollars fik selskabets aktiekurs til at falde i sidste måned til det laveste niveau i syv år.

Alligevel ser Bayer en lys fremtid for glyphosat trods af Merkels kommentarer og bølgen af ​​retssager. Merkels bemærkninger gjorde kun ringe indtryk på investorerne. Den samme dag, som Merkel sagde, at hun så en ende på glyphosat i Tyskland, steg Bayer-aktierne i værdi, da selskabet offentliggjorde sin plan for at løse de multibillion-dollar retssager, man står over for.

Bayer hævder, at glyphosat er sikkert at bruge og ikke forårsager kræft. Selskabet har hyret en advokat, der er kendt for sin markante holdning til den slags sager.

Over hele verden protesterer forbrugerne mod den udbredte forurening med glyphosat, som hævdes at være kræftfremkaldende.

I sidste uge bad denne advokat en dommer i Californien om at rulle den omtalte to mia. dollars-kendelsen tilbage, idet han hævdede, at den var baseret på “ophidsende, fabrikerede og irrelevante beviser” fra parrets advokater.

“Den resulterende retssag fokuserede ikke på at fastslå den videnskabelige sandhed, årsagssammenhæng og overholdelsen af ​​lovmæssige pligter, men sigtede i stedet mod at forsømme Monsanto generelt,” sagde Bayer ifølge anmodningen til retten, ifølge Reuters.

Bayers næste glyphosatretssag begynder i denne sommer i St. Louis, hvor Monsanto’s tidligere hovedkvarter ligger. Virksomheden vil sandsynligvis blive involveret i langvarige retssager i de kommende år. Store aktionærer kritiserede Bayers stilling, og beskyldte beskyldte Bayer for at misforstå glyfosatproblemet og tog afstand fra ledelsen, ifølge Reuters.

Selvom Bayer hævder, at den videnskabelige dokumentation beviser glyphosats sikkerhed og effekt, er regeringer over hele verden begyndt at forbyde brugen af ​​det. Derfor har Bayer reageret på markedets krav og sagt, at det ville investere mere end 5,5 mia. dollars i en undersøgelse af alternative ukrudtsmidler.

“Mens glyphosat vil fortsætte med at spille en vigtig rolle i landbruget og i Bayers portefølje, er virksomheden forpligtet til at tilbyde flere valg for producenterne,” sagde Bayer ifølge Reuters.

One Comment

  1. Pingback: Øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer | Gylle.dk

Skriv en kommentar