Angela Merkel: Glyphosat vil forsvinde til sidst

Forbundskansler Angela Merkel har en forskerkarriere indenfor naturvidenskab og ved derfor, hvad hun taler om i sagen om glyphosat. Foto: Wkipedia

Anvendelsen af Bayers omstridte ukrudtsmiddel glyphosat, der er genstand for mere end 10.000 retssager om kræftrisiko i USA, vil til sidst dø ud, har den tyske forbundskansler Angela Merkel udtalt i det tyske parlament.Det skriver nyhedsbureau Reuters den 26. juni 2019.

Merkels nye kommentarer betyder en opstramning af hendes koalitionsregerings holdning til at begrænse brugen af glyphosat som et skridt på vejen til helt at udfase brugen og samtidig indføre skrappere betingelser og større begrænsninger for nye sprøjtegifte, der vil ind på markedet.

“Tingene udvikler sig, og vi vil til sidst komme til et punkt, hvor glyphosat ikke længere kan anvendes,” sagde Merkel til lovgiverne i parlamentet, som rapporteret af Reuters. Forbundskansleren tilføjede, at en gradvis udfasning af glyphosat, eller RoundUp, ikke burde belaste landbruget.

Bayer AG, der producerer sprøjtegiften efter at have overtaget kemigiganten Monsanto, står over for retssager med end 13.400 sagsøgere i USA, som hævder, at ukrudtsmidlet forårsager kræft. En jurykendelse med en erstatning på over to milliarder dollars fik selskabets aktiekurs til at falde i sidste måned til det laveste niveau i syv år.

Alligevel ser Bayer en lys fremtid for glyphosat trods af Merkels kommentarer og bølgen af ​​retssager. Merkels bemærkninger gjorde kun ringe indtryk på investorerne. Den samme dag, som Merkel sagde, at hun så en ende på glyphosat i Tyskland, steg Bayer-aktierne i værdi, da selskabet offentliggjorde sin plan for at løse de multibillion-dollar retssager, man står over for.

Bayer hævder, at glyphosat er sikkert at bruge og ikke forårsager kræft. Selskabet har hyret en advokat, der er kendt for sin markante holdning til den slags sager.

Over hele verden protesterer forbrugerne mod den udbredte forurening med glyphosat, som hævdes at være kræftfremkaldende.

I sidste uge bad denne advokat en dommer i Californien om at rulle den omtalte to mia. dollars-kendelsen tilbage, idet han hævdede, at den var baseret på “ophidsende, fabrikerede og irrelevante beviser” fra parrets advokater.

“Den resulterende retssag fokuserede ikke på at fastslå den videnskabelige sandhed, årsagssammenhæng og overholdelsen af ​​lovmæssige pligter, men sigtede i stedet mod at forsømme Monsanto generelt,” sagde Bayer ifølge anmodningen til retten, ifølge Reuters.

Bayers næste glyphosatretssag begynder i denne sommer i St. Louis, hvor Monsanto’s tidligere hovedkvarter ligger. Virksomheden vil sandsynligvis blive involveret i langvarige retssager i de kommende år. Store aktionærer kritiserede Bayers stilling, og beskyldte beskyldte Bayer for at misforstå glyfosatproblemet og tog afstand fra ledelsen, ifølge Reuters.

Selvom Bayer hævder, at den videnskabelige dokumentation beviser glyphosats sikkerhed og effekt, er regeringer over hele verden begyndt at forbyde brugen af ​​det. Derfor har Bayer reageret på markedets krav og sagt, at det ville investere mere end 5,5 mia. dollars i en undersøgelse af alternative ukrudtsmidler.

“Mens glyphosat vil fortsætte med at spille en vigtig rolle i landbruget og i Bayers portefølje, er virksomheden forpligtet til at tilbyde flere valg for producenterne,” sagde Bayer ifølge Reuters.

Comments

comments

En kommentar til Angela Merkel: Glyphosat vil forsvinde til sidst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.