Vietnam har besluttet at forbyde alle sprøjtegifte, der indeholder glyphosat. Dette er et yderligere slag for Roundup, et nøgleprodukt fra Monsanto, den amerikanske multinationale kemiproducent, der nu ejes af den agrokemiske gigant Bayer.
Det skriver etui.org den 15. april 2019. Etui er det europæiske fagforenings institut.
Beslutningen blev truffet den 27. marts 2019, kort efter at en californisk jury har dømt Monsanto til at betale erstatning til et Roundup-offer. Beslutningen blev hurtigt omsat i praksis, og Vietnams ministerium for landbrug og udvikling af landdistrikterne har fjernet ukrudtsmidlet fra listen over godkendte produkter allerede fra den 10. april.
Trump-administrationen har straks valgt side sammen med Bayer-Monsanto og fordømmer Vietnams afgørelse. Landbrugsminister Sonny Perdue gentog argumentet fra pesticid-lobbyen: “Hvis vi skal mætte 10 milliarder mennesker inden 2050, har bønder over hele verden brug for alle de værktøjer og teknologier, vi har til rådighed.”
Sri Lanka kom først
Vietnam er ikke det første land til at forbyde glyphosat. I oktober 2015 tog Sri Lanka den samme beslutning efter offentliggørelsen af en undersøgelse af glyfosats nyretoksicitet blandt risavlere, der havde registreret mere end 20.000 dødsfald i dette land.
Under pres fra USA suspenderede Sri Lanka dog delvis forbuddet og godkendte igen brug af glyphosat i gummi- og teplantager. I 2015 indtog El Salvador en lignende holdning, hvilket igen førte til, at det eksterne pres blev lagt på den daværende præsident Mauricio Funes for ikke at godkende forbuddet på trods af produktets alvorlige sundhedsmæssige virkninger.
Jerngreb om EU
Mens Monsanto opnåede stor succes i november 2017 med den 5-årige fornyelse af tilladelsen til at sælge glyphosat på EU-markedet, gjorde de uklare vilkår for godkendelsen dette til et meget følsomt spørgsmål. Omstændighederne ved tilladelsen satte søgelyset på branchens jerngreb om EU’s reguleringsagenturer, EFSA, der behandlede sagen, og Europa-Kommissionens underkastelse for pesticidlobbyen.
Det forekommer ret sandsynligt, at det nye Europa-Parlament, som vælges i maj 2019, vil genåbne sagen. Aktuelle udviklinger på forskellige områder understreger, hvor farligt dette produkt er.
Fra marts 2017 kræver Californien, at producenterne mærker sprøjtegifte, der indeholder glyphosat og informerer forbrugerne om produktets kræftfremkaldende egenskaber.
Et par måneder senere besluttede en amerikansk domstol i sommeren 2017, at Monsanto skal give adgang til sine arkiver. “Monsanto-papirerne” fremlagde bevis for virksomhedens strategi om infiltrering af videnskabelige kredse for at skabe tvivl om rapporter, der forbinder glyphosat med kræft.
Monsanto forgiftede Vietnam
Vietnam er uden tvivl det land, der har lidt mest under Monsantos aktiviteter. Under den amerikanske krig mod Vietnam høstede kemiproducenterne Monsanto og Dow Chemical enorme gevinster fra produktionen af Agent Orange, et stærk afløvningsmiddel, til den amerikanske hær.
Målet var at ødelægge vegetationen i de landområder, der blev besat af Vietcong. De giftige koncentrationer var 13 gange højere end de sædvanlige inden for landbrug og andre ikke-militære områder.
Agent Orange har haft katastrofale følger ikke kun for sundheden hos de mennesker, der blev direkte udsat for midlet, men også på deres efterkommere. Børn af sprøjteramte mennesker har oplevet at få deformiteter, kræft og blindhed.
Ifølge den vietnamesiske sammenslutning af Agent Orange-ofre er over tre millioner vietnamesiske borgere stadig ramt af konsekvenserne af, hvad er kaldes den militærindustrielle kriminalitet. Også amerikanske veteraner fra krigen har oplevet svære sygdomme, der forbindes med det kemiske middel.