Med en historisk mistillids-erklæring stillede aktionærerne i Bayer AG et stort spørgsmålstegn ved bestyrelsen omkring Bayer-direktør Werner Baumann. På den årlige generalforsamling for den kemiske kæmpekoncern i Bonn stemte 55,5 procent af investorerne mod topledelsen.
Baumann er således den første administrerende direktør i en koncern, der er opført i det tyske aktieindeks Dax, som aktionærerne har trukket deres tillid til. Den væsentligste årsag til mistilliden er Baumanns rolle i købet af det kontroversielle amerikanske kemi- og biotekfirma Monsanto, som har påført Bayer-koncernen en kæmperisiko.
Det skriver den tyske berliner-avis taz.de den 27. april 2019.
Bayer har betalt svimlende € 63 mia. (466 mia. kroner) for konkurrenten tilbage i september 2016, men Bayers aktiekurs er faldet med ca. 40 procent siden da. På aktiemarkedet er hele det Leverkusen-baserede selskab stadig omkring € 57 milliarder værd –- omtrent så meget som Monsanto-koncernen kostede. På aktiemarkedet har det nye opkøb udviklet sig til en kæmpemæssig risiko og med en værdi på nul.
Balladen skyldes, at Monsanto producerer verdens mest solgte glyphosatbaserede sprøjtegifte, som Verdenssundheds-organisationens (WHO) agentur for kræftforskning har klassificeret som “sandsynligvis kræftfremkaldende” i 2015. Bayer har således med i købet fået risici for retssager til milliarder af Euro: i USA alene sagsøger 13.400 mennesker Bayer, som beskyldes for at være ansvarlig for deres kræftsygdomme. I to tilfælde har domstolene allerede tildelt skadeserstatninger på omkring $ 80 mio. til hver.
Sprøjtegifte, der dræber bier
På generalforsamlingen der blev også hørt stemmer fra deltagere, der var med som repræsentanter for kritiske aktionærer, men da Sarah Schneider fra den kirkelige nødhjælpsorganisation Misereor kritiserede Bayer for skabe overskud i udviklingslandene ved at sælge Europas længst forbudte pesticider, sad de ca. 3.600 aktionærer i salen meget stille.
Lena Michelsen fra udviklingsorganisationen Inkota klagede over, at Bayer forsøger at gøre landmændene afhængige af genetisk modificerede frø. Og biavlerne gjorde Bayer’s sprøjtegifte ansvarlige for den høje dødelighed blandt deres bier.
Fremtiden for Bayer-direktøren Werner Baumann er nu usikker efter denne generalforsamling, hvor selv store aktionærer beklagede sig over “reputational risks”. Imidlertid har mistillidserklæringen ikke nogen direkte juridiske konsekvenser, da direktionen fortsat bakker op bag Werne Baumann.
Et år med Bayer-Monsanto: INKOTA og MISEREOR rejser alvorlige anklager
(Aachen /Berlin/Bonn den 25. april 2019) – Den tyske koncern Bayer AG forsøger på enhver måde at øge salget af stærkt skadelige pesticider og genetisk modificerede frø over hele verden og går målrettet efter indflydelse på de statslige myndigheder. Dette fremgår af den nye brochure “Fremad sammen? Et år med Bayer-Monsanto: En kritisk analyse”.
Bayer-gruppens løfter om bæredygtighed står i stærk kontrast til casestudier fra Argentina, Brasilien, Indien og Syd- og Østafrika. Disse cases viser, at det nye mega-selskab udgør en fare for miljøet og for menneskerettighederne og modarejder gennemførelsen af FN’s udviklingsmål (SDG). Udviklingsorganisationerne INKOTA og MISEREOR præsenterer brochuren i april i år i Bonn. Læs den her.
Pingback: Angela Merkel: Glyphosat vil forsvinde til sidst | Gylle.dk