Åke Hantoft i Laholm Arla
Bestyrelsesformanden i Arla er den svenske mælkeproducent Åke Hantoft. Foto: Arla.

Arla Foods har styrket sin stilling som verdens mest multinationale mejeriforetagende med ejere i hele syv europæiske lande, men prisen for vokseværket har været, at virksomheden ikke længere er dansk.

Med 3356 svenske mælkeproducenter mod 3156 danske har broderlandet overtaget den dominerende rolle i selskabet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Arla Foods 4. august 2014.

Den seneste fusion fandt sted i begyndelsen af august, hvor belgiske EGM Walhorn (955 producenter) blev medlem af Arla-familien, og i samme uge optog koncernen også 52 producenter fra Holland. Totalt er der nu cirka 13.500 mælkeproducenter fra syv lande, der ejer Arla Foods.

– Vi har held med at tiltrække flere landmænd og samarbejde på tværs af grænserne, fordi vi er forenede i en tro på det samme mål – at sikre vores fremtid som mælkeproducenter og øge vores evne til at udvikle os. Som medejer af Arla betyder det en garanti for, at uanset hvilket land vi er i, omdannes vores mælk til produkter af høj kvalitet, som sælges i hele verden. Og jo flere landmænd, vi er, desto mere mælk producerer vi, og vi vil stå endnu stærkere sammen, når det gælder om at levere verdens store mejeriprodukter, siger Arla Foods bestyrelsesformand Åke Hantoft.

Det grænseoverskridende samarbejde mellem Arlas mælkeproducenter begyndte i 2000, da det svenske andelsmejeri Arla fusionerede og opslugte det mindre danske mejeri MD Foods. 2011 gik Arla Foods sammen med Hansa Milch i Tyskland og i 2012 med Milch-Union Hocheifel (MUH) i Tyskland og Milk Link i Storbritannien. I 2013 kom der også medlemmer til fra AMCO UK som partnere i Arla Foods.

Trods den begrænsede andel (23 pct.) af danske mælkeproducenter i Arla Foods fremstiller mange medier og den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer fortsat koncernen som “dansk”, f.eks. i omtalen af den russiske boykot af EU-landene. Nyhedsbureauet Ritzau skrev 8. august 2014, at Arla står til at miste en milliardeksport, når Rusland lukker, og det vil ramme hårdt i Danmark, fordi “Arlas eksporterer især smør og ost til Rusland, og varerne produceres på en række danske mejerier. Det drejer sig om mejerierne Holstebro Mejeri, Holstebro Flødeost, Nr. Vium, Taulov, Troldhede, Kruså, Bislev, Rødkærsbro og Høgelund. “

* I 2014 forventer Arla Foods at modtage omkring 11.400 millioner kilo mælk fra sine ejere eller 92 procent af den samlede mælkeproduktion, som Arla forventer at indveje i år (12400 millioner kilo).

* Arla Foods har ejere i syv europæiske lande: Sverige (3356), Danmark (3156), Storbritannien (2956), Tyskland (2763), Belgien (955), Luxembourg (236) og Holland (52).
* EGM Walhorn er et andelsmejeri, der ejes af 795 mælkeproducenter i Belgien (426), Tyskland (317) og Holland (52).
* I 2013 solgte Arla Foods mejeriprodukter på verdensplan for i alt 9,9 mia EUR eller 72 mia. danske kroner.
Arlas kærnemarkeder er Storbritannien, Sverige, Tyskland, Danmark, Finland og Nederlandene.

Visited 26 times, 19 visit(s) today