peter_lund_thomsen_14764_filterSkriftlige aftaler om krav til bæredygtig produktion af soja er næppe nok til at sikre, at kravene bliver opfyldt ned gennem produktionskæden, hvis det ikke følges op af en form for uafhængig kontrol.

Det vurderer Peter Lund-Thomsen, lektor på CBS, ifølge Altinget.dk 1. april. Lund-Thomsen forsker i etisk handel, som handler om, hvordan man stiller krav omkring økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed til underleverandører i udviklingslande.

“En ting er, at der sættes nogle krav. At producenter skriver under på, at de lever op til nogle ting og regler på områder, importørerne har stillet op. Noget andet er, om der en form for kontrol. Med mindre der er opfølgning og en form for uafhængig kontrol af, hvorvidt producenter overholder de krav, der måtte stilles, er det ikke meget andet end en markedsføringsgimmick,” siger han.

Han fortæller, at det er kendt fra andre brancher, at der laves sådanne dokumenter om krav til producenter, men at det mest bruges til at fremvise til ngo’er og journalister, som henvender sig og spørger, hvad distributører eller andre i produktionskæden gør.

Diskussionen om den udskældte sojaproduktion er igen aktuel, efter en fælles erklæring om import af bæredygtig soja i sidste uge faldt til jorden. Landbrug & Fødevarer ville ikke være med, da de fandt, at erklæringen lagde op til et bureaukratisk og unødvendigt arbejde.

Der er 4-5 handelshuse, som hævder, at de distribuerer bæredygtigt produceret soja. Det er store handelshuse, som har certificeringssystemer og opfylder nogle krav til bæredygtighed. Der bliver så indgået en kontrakt med de handelshuse af dem, der køber sojaen. Det er grovvarebranchen i Danmark.

Der er ikke grund til at stille spørgsmålstegn ved om de veldokumenterede certificeringssystemer eller de handelspartnere, som de bruger, mener man hos Landbrug & Fødevarer. Det garanterer direktør Søren Gade, der er tidligere Venstre-politiker.

Soren_Gade– For danske landmænd og fødevarevirksomheder handler det i første omgang om at sikre, at den soja, vi importerer, er producerede under bæredygtige forhold. I erklæringen var der lagt op til et utroligt bureaukratisk og unødvendigt arbejde, påstår Landbrug & Fødevarers adm. direktør Søren Gade.

Ifølge Søren Gade underkendte udkastet til den fælles soja-erklæring det arbejde, som erhvervet gennem flere år har gjort for at sikre, at den soja, der importeres fra Argentina, er ansvarligt produceret.

– Jeg er netop kommet hjem fra Argentina, hvor jeg har besøgt nogle af de landmænd og grovvareselskaber, der leverer soja til de danske landmænd, og her er billedet ubetinget positivt. De argentinske landmænd, der leverer soja til os, er både dygtige og samvittighedsfulde, mener Søren Gade.

Visited 9 times, 2 visit(s) today

Comments are closed.