toughie-brian-gratwicke_flicke
Toughie var det sidst kendte overlevende eksemplar af sin art indtil dens død i september 2016. Foto: Brian Gratwicke / Flickr.

Det sidste kendte eksemplar af en supersjælden art træfrø døde i sidste uge i Atlanta Botanisk Have, og man frygter at arten dermed uddøde. Det skriver Kristin Falzon i det amerikanske EcoWatch, 3. oktober 2016.

Det mandlige eksemplar af Rabbs løvfrø, med tilnavnet “Toughie”, blev fundet død i sit terrarium ved en rutinemæssig daglig inspektion 26. september. Det anslås, at han var omkring 12 år gammel.

Toughie blev fundet under en “frø redningsaktion” i 2005 fra Atlanta Botanisk Have og Zoo Atlanta. Hannen var en af mange frøer forskere hasteindsamlede for at redde dem, da den dødelige chytrid-svampesygdom bredte sig til det centrale Panama.

“Det kan sammenlignes med at prøve at redde ting ud fra et brændende hus,” fortalte Mark Mandica, som er leder af Amphibian Foundation til National Geographic. Mandica arbejdede med Toughie i syv år.

Arten var ukendt af forskerne på det tidspunkt og blev formelt beskrevet tre år senere af Zoo Atlantas museumsinspektør Joseph Mendelson III som Ecnomiohyla rabborum. Han kaldte frøen for Rabbs løvfrø, efter  miljøforkæmperne George og Mary Rabb.

Arten blev fundet i et meget lille område i en højde, hvor chytrid-svampen viste sig særlig dødbringende. National Geographic rapporterer, at feltstudier tyder på, at op til 85 procent af alle de padder i området blev udslettet, og det er usandsynligt, at nogen af Toughies artsfæller har overlevet i naturen.

“Videnskaben havde et meget lille vindue for at lære om disse arter i naturen, før denne sygdom ramte den eneste kendte lokalitet for frøen, og arten forsvandt,” sagde Mary Pat Matheson, president og CEO for Atlanta Botanical Garden, til The Atlantic Journal-Constitution .

toughie_doed
Her ses en frø, der er fundet død i Panama. Frøen er testet positiv for Batrachocytrium Dendrobatidis (B.Den.) og indgår i den sørgelige statistik over svampesygdommens ofre, der indtil videre har udslettet 200 paddearter. (Foto: brian.gratwicke- www.amphibianrescue.org @flickr)

Den eneste anden Rabbs frø kendt i fangenskab døde i Zoo Atlanta i 2012. Det var også en han.

Toughie var ganske berømt over, og ifølge personalet i Zoo Atlanta har den definitivt sat sit præg på verden.

“En masse opmærksomhed var blevet vist ham i fangenskab, så han har endda sin egen Wikipedia side,” sagde Mandica.

Toughies død understreger den igangværende kamp for at overleve, frøer befinder sig i rundt omkring i verden. Ifølge en 2015-undersøgelse er omkring 200 frøarter allerede udryddet, og flere hundrede arter vil gå tabt i løbet af det næste århundrede, så vi er i gang med en masseudryddelse.

Læs hele artiklen og se den sidste video med Toughie.

Visited 15 times, 6 visit(s) today

Comments are closed.