Bier
Biernes bestøvning er helt afgørende for de skønne æbleblomster. Billedet er fra www.aebletoften.dk/projekt/honningbi.htm

Advokaterne vil få lige så travlt som de flittige bier, når den langvarige konflikt i USA om sprøjtegifte som mulig årsag til biernes tilbagegang går rettens vej.

Biavlere og aktivister sagsøger nu den amerikanske Miljøstyrelse, Environmental Protection Agency (EPA), der burde have forbudt neonicotinoid sprøjtegiftene. Det påstår sagsøgerne.

En artikel i New Scientist 22. marts 2013 fortæller om sagen.

Neonicotinoider er en relativt ny gruppe af kemiske stoffer, men de er blevet meget anvendt i de senere år, fordi de optages i alle dele af planten, hvor de giver omfattende beskyttelse mod skadedyr.

Imidlertid beskyldes de med stigende styrke for at være delvis ansvarlige for den fortsatte tilbagegang i antallet af bestøvende insekter som f.eks. humlebier.

Når neonicotinoider indtages, afbrydes biernes centrale adfærd som f.eks. evnen til at navigere, og denne mangel forårsager nedgangen i bestandene.

I marts 2013 har den amerikanske forening, Bird Conservancy, udgivet en rapport, hvori det hævdes, at neonicotinoider også skader fugle. Bird Conservancy er en non-profit forening med base i The Plains, Virginia.

Retssagen mod EPA “for manglende beskyttelse af bestøvende insekter mod farlige pesticider” blev sat i gang 21. marts 2013 af fire biavlere og fem miljøgrupper. Gruppen havde tidligere anmodet EPA om et øjeblikkeligt forbud mod neonicotinoiderne og påberåbt sig en nødsituation, men uden resultat.

Et aktuelt forslag fra EU-kommissionensom om begrænse anvendelsen af ​​neonicotinoider i Europa opnåede ikke nok stemmer til at blive vedtaget. Forslaget ville have forbudt brugen af ​​neonicotinoider på afgrøder, der tiltrækker bier, og på tidspunkter af året, hvor disse kemikalier med høj sandsynlighed vil blive ført omkring i miljøet som støv.

Læs hele artiklen fra 22. marts 2013 her:

www.newscientist.com/article/dn23308-bees-to-have-their-day-in-court-over-insecticide-use.html