Sommerhaven ser i år ud til at blive med fokus på det summende insektliv, der er essentielt for sunde planter og en frodig have. Foto: PR.

Summende liv af insekter er et tegn på en sund og frodig have, og samspillet med bier er essentielt for et rigt udbytte. Lær her, hvad du kan gøre, for at give de små bestøvere de bedste betingelser

Det skriver Plantorama i en artikel den 1. juli 2020, som er udsendt til medierne via Ritzau.

Arne Persson, Plantorama

Sommersæsonen er over os, og de haveglade danskere flokkes til havecentre og planteskoler efter nyt til bede og potter. En af årets tidlige trends er et stort fokus på insektlivet, hvilket man tydeligt har mærket hos havecentret Plantorama, der har modtaget et væld af forespørgsler omkring blomster og buske, der appellerer til især de flyvende insekter.

– Vi oplever stor efterspørgsel på frøblandinger til vilde blomster samt sommerfuglebuske og frugttræer. Vilde bier i haven er allerede ved at blive årets trend. Folk er bevidste om fordelene ved at have et rigt insektliv i haven. Giver man lidt til bierne, kommer det mangefold igen gennem bestøvning og en frodig have, udtaler Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama.

– Det bedste, man kan gøre, er at have en masse forskellige planter i haven, udtaler Nina Launbøl Hansen. Foto: PR.

Danske bier har det ad Pommern til

Det store fokus på vilde bier i de danske haver er godt nyt for naturorganisationen Plan Bi, som arbejder med vilde biers ve og vel. Nina Launbøl Hansen er journalist og stifter af Plan Bi, og hun ser et tydeligt behov for at forbedre levevilkårene for vilde bier i Danmark.

– Vilde bier har det ad Pommern til her til lands. De har brug for mere mad, mindre konkurrence og flere steder at bo. Vi har i Danmark 291 registrerede arter, og cirka halvdelen af dem er på den såkaldte rødliste, som er truet i en vis grad. I takt med at bistader skyder op landet over, og vilde blomster samtidig fjernes fra landskabet for at gøre plads til veje og bygninger, trues de vilde bier på deres levebrød, forklarer Nina Launbøl Hansen.

Nøglerne til en insektvenlig have

Hos Plantorama oplever man for tiden stor efterspørgsel på planter, træer og buske, der kan bidrage til det summende insektliv i haven. Foto: PR.

Vil man som haveejer gøre sin have mere insektvenlig, kommer Arne Persson med følgende tre ting, man kan gøre, som ikke blot bidrager til en forbedring af biernes levevilkår, men samtidig giver planter, træer og buske optimale betingelser for at blomstre og gro.

Hold haven aktiv hele året: Det bedste, man kan gøre, er at have en masse forskellige planter i haven. De forskellige bi-arter er ikke alle aktive samtidig, så det er vigtigt at forsøge at holde haven aktiv så længe som muligt, så der både er noget at komme efter for bierne i foråret og efteråret.

Udhulede træstammer eller mursten med huller i kan fungere som såkaldte bihoteller og sikre de flyvende insekter bedre betingelser for bestøvning af haven. Foto: PR.

Indret bi-hoteller: Udover mad er noget af det vigtigste for en bi et sted at bo. Udhulede træstammer eller mursten med små huller i kan nemt fungere som såkaldte bi-hoteller og tiltrække flere bier til haven.

Servér biernes livretter: Vil man rigtigt forkæle bierne, kan man plante frugttræer og bærbuske og pil. Desuden er forårsløg og stauder af forskellige slags guf for dem: klokkeblomster, kurveblomster, maskeblomster, ærteblomster og skærmplanter. Er man i tvivl, kan man altid spørge på en planteskole eller i et havecenter.

Om Plantorama

Plantorama er – med 11 store centre fordelt over hele landet – Danmarks største kæde af have- og dyrecentre. Centrene byder på oplevelser og inspiration for hele familien. Læs mere på www.plantorama.dk

Kontakter

Nina Launbøl Hansen

Stifter, Plan Bi

info@planbi.dk

Arne Persson

Planteekspert, Plantorama

(+45) 88 53 88 53

arne@plantorama.dk

One Comment

  1. per bennicke

    Mange danskere undrer sig over, at vi efterhånden har så få insekter, incl. bier. Man gætter på, at der for lidt plads, ingen føde etc.
    Hovedårsagen til fattigdommen kan tvangsfrit forklares ved, at 2/3 af landet er opdyrket og år efter år siden 50erne er sprøjtet med insecticider, som jo, bekendt, slår insekter ihjel
    Per Bennicke

Skriv en kommentar