Bornholm er svinet til

I en usædvanlig skarp analyse afslører Jens Hansen, der er pressechef for Danish Crown, at der skal slagtes flere svin, før der kommer flere jobs på Danish Crowns slagteri i Rønne.

“Det, der skal til, for at vi får flere jobs på Bornholm, det er helt konkret, at vi har mere at lave”, betror pressechefen sig til P4 Bornholm.

Men det kan han formentlig godt glemme. Selv hos Bornholms Landbrug regner man ikke med, at det bliver muligt at slagte flere end de 450.000 svin, der allerede håndteres årligt på solskinsøen.

I de senere år har der været flere episoder, hvor svineproducenterne har generet øens vigtige turisterhverv. En feriefamilie har måtte føre retssag for at få huslejen retur for et sommerhus, der pludselig befandt sig i gyllehelvede, fordi en svineproducent læssede møg af i umiddelbar nærhed af feriehuset.

Andre sommergæster har måtte trække inden døre i Gudhjem på grund af svinestanken. Med vestenvind kan øens mange svinefabrikker lugtes helt ude på Christiansø.

Bornholm er i forvejen et af landets svinetungeste områder med op mod 10 svin pr. bornholmer. Det vil derfor være meget svært at finde steder, hvor nye svinefabrikker ikke vil genere naboer og turister. Det er erkender Stig Andersen, der er svineproduktionsrådgiver for Bornholms Landbrug.

 

Comments

comments

En kommentar til Bornholm er svinet til

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.