Bornholmske billeder # 2: En enlig svale?

Sprøjtning af mark og grøft ved Bodilsker, oktober 2016. Læserfoto. Fotografens navn er redaktionen bekendt.

Artiklen ”Svineri med Roundup på solskinsøen” fra den 11. maj i år har vakt så stor opmærksomhed, at Bornholms Tidende valgte at bruge hele to sider på et opslag om den landmand, der havde sprøjte grøftekanterne ihjel. Overfor avisen bedyrede han, at der var tale om en ”enlig svale”, og at han i 99,999 % af alle tilfælde holder sine sprøjtegifte inde på sin egen mark.

Citat fra artiklen i Bornholm Tidende hvor den sprøjteglade landmand bedyrer sin uskyld.

Bornholms Landboforening udsendte 14. maj en pressemeddelelse, hvor man støttede den uheldige sprøjtefører og erklærede, at ”mange landmænd er derfor også rigtigt ærgerlige over historien med de nedvisnede grøftekanter, en historie der startede som et læserbrev og så nåede forsiden af Tidende i går. Det er et helt unødvendigt slag mod landbrugets image og tegner slet ikke et retvisende billede af det bornholmske landbrug.”

Imidlertid er det et åbent spørgsmål, om landboforeningens påstand er korrekt. En læser har sendt redaktionen et billede fra Bodilsker (se ovenfor), der viser en landmand, der fuldt bevidst sprøjter både mark og grøftekant. Billedet er fra 2016, så noget tyder på, at det simpelthen har været god landmandspraksis i mange år på Bornholm at sprøjte både mark og grøft, selvom netop grøfterne er det offentliges ejendom.

Comments

comments

2 kommentarer til Bornholmske billeder # 2: En enlig svale?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.